Szörényi Andris kollégánk a világpremieren személyesen ismerkedett a vadonatúj Toyota Yarisszal. Benyomásait, valamint az autó legfontosabb műszaki adatait ezen a linken elolvashatod. Alább pedig eláruljuk, mi marad ki a Yaris európai kiadásából.

A legfontosabb, hogy összkerékhajtást is kap a kisautó, méghozzá rögtön kettőt is. A hibrid variáns e-Four rendszere villanymotorral hajtja a hátsó kerekeket; ez a speciális modell az alapkivitel csatolt lengőkaros hátsó felfüggesztése helyett kettős keresztlengőkaros konstrukciót kap. Lesz viszont egy mechanikus összkerékhajtású variáns is: ezt az Andris által is említett, tisztán benzines 1,5 literes motorhoz kérhetik a japán vevők.

Japánban sokkal okosabb az új Yaris 1

e-Four összkerékhajtás

A motorkínálat legkisebb tagja egy egyliteres, háromhengeres benzinmotor, hagyományos CVT-váltóval (a másfél literes benzinmotorhoz már az újabb fejlesztésű, fogaskerekes áttételeket is alkalmazó, kompaktabb Direct Shift-CVT egységet illesztik opcióként.)

Szintén Japánban különleges biztonsági funkciót kap az autó: ez kanyarodáskor érzékeli az utunkat keresztező autókat, illetve a kereszteződésben áthaladó gyalogosokat.

Japánban sokkal okosabb az új Yaris 2

Egy másik rendszer meggátolja a hirtelen gyorsítást, ha akadály (pl. gyalogos vagy kerékpáros) van a Yaris előtt. A vezetőtámogató arzenált adaptív tempomat, az autót a sáv középvonalában tartó kormányvezérlés, automata távolsági fény, táblafelismerés és az ütközést követően aktiválódó fékrendszer (amely a másodlagos ütközést hivatott megelőzni) teszi teljessé.

A Yaris az első Toyota, amely parkolórobot funkciót kap. A vezetőnek csak a váltót kell kezelnie, az autó fehér felfestések nélkül is képes beparkolni, ami állítólag világelsőség.

Japánban sokkal okosabb az új Yaris 3

Rém jópofa a kiforduló, illetve előrebillenő vezető- és első utasülés: a sajtóanyag szerint különösen hasznos, ha kimonóban vagy szűk szoknyában szeretnénk be- vagy kiszállni, vagy ha hátfájdalmakkal küszködünk.

Végül ott van a hibrid Yaris 1,5 kW teljesítményű elektromos csatlakozója, amelyről szerszámokat és háztartási gépeket működtethetünk, illetve áramszünet esetén áramfejlesztőként is használhatjuk az autót.

Japánban sokkal okosabb az új Yaris 4

Mindezeket videón is megnézheted, ha ide kattintasz.