Az Aston Martintól, a Ferraritól, a Jaguartól és a McLarentől átcsábított stábbal dolgozik a Lunaz, egy silverstone-i központtal működő manufaktúra, amely saját fejlesztésű elektromos hajtásláncokat épít be veterán luxusautókba, majd azokat irgalmatlan pénzért áruba bocsátja.

A legújabb őrület: veterán luxusautók villanymotorral 1
A legújabb őrület: veterán luxusautók villanymotorral 2

A legújabb őrület: veterán luxusautók villanymotorral

A legújabb őrület: veterán luxusautók villanymotorral

A legújabb őrület: veterán luxusautók villanymotorral 12
A legújabb őrület: veterán luxusautók villanymotorral 13
A legújabb őrület: veterán luxusautók villanymotorral 14
A legújabb őrület: veterán luxusautók villanymotorral 15
A legújabb őrület: veterán luxusautók villanymotorral 16
A legújabb őrület: veterán luxusautók villanymotorral 17
A legújabb őrület: veterán luxusautók villanymotorral 18
A legújabb őrület: veterán luxusautók villanymotorral 19
A legújabb őrület: veterán luxusautók villanymotorral 20
Fotó megosztása:

Az egész műveletet John Hilton, a Renault egykori F1-es technikai igazgatója vezényli. Jelenleg három autón dolgoznak egyszerre: egy 1961-es, nyolcszemélyes Rolls-Royce Phantom V-ösön, egy 1953-as Jaguar XK120-ason és egy 1956-os Rolls-Royce Cloudon. A Rollsok 120, a Jaguar 80 kWh kapacitású akkumulátorcsomagot kap.

A legújabb őrület: veterán luxusautók villanymotorral 21

Phantom, szétszedve

A cég állítja, hogy minden egyes autóhoz teljesen egyedi hajtásláncot állítanak össze, a típus személyisége, az elvárt menetdinamika, valamint a rendelkezésre álló hely függvényében. Ehhez az autót még eredeti állapotában mérlegre rakják, kiszámítják az optimális futómű-beállításokat, hajtáslánc-elrendezést, majd kiszerelik a belső égésű motort és annak csatolt részeit, és a meglévő, optimális tömegeloszlási értékek, illetve a milliméter pontosan beszkennelt méretek ismeretében készítik el az új beltartalmat.

A legújabb őrület: veterán luxusautók villanymotorral 22

Fékenergia-visszanyerés, menetstabilizálás

Az autók természetesen mindent tudnak majd, ami egy modern villanyautótól elvárható: gyorstöltőt, regeneratív fékrendszert, és persze kipörgésgátlót, menetstabilizálót is fejlesztenek beléjük. Az utazás kényelmét modern audiorendszer és klímaberendezés javítja.

A Jaguar XK120 már a végső tesztek fázisában jár, így rendelkezésre állnak a hozzávetőleges motoradatok: a beépített két darab villanymotor összteljesítménye 380 LE, a maximális forgatónyomaték 700 Nm.

A legújabb őrület: veterán luxusautók villanymotorral 23

Villanymotor, beszerelésre készen

Mindez sok pénzbe kerül: az ügyfélnek legalább 350 ezer angol fontot, azaz kis híján 130 millió forintot kell letennie az asztalra – plusz adók –, hogy emissziómentes veterán autóval távozhasson. Az első vásárlók idén novembertől járulhatnak a kasszához.

A legújabb őrület: veterán luxusautók villanymotorral 24

Jaguar XK120, a Lunaz első gyártmánya