Összesen 268 jármű vesz részt a Dakar-sorozat első versenyén a Közép-Európa-ralin, amelyet április 20. és 26. között Magyarországon és Romániában rendeznek majd meg – jelentette be ma Szalay Balázs, a versenyt szervező ASO képviselője sajtótájékoztatón.

A Dakar után a legnagyobb, a világ legjobb és legismertebb terepralisait felvonultató megmérettetésen 132 motor és quad, 97 autó, valamint 39 kamion legénysége méri össze tudását.

Több tízezer nézőre számítanak

Több tízezer nézőre számítanak

Több tízezer nézőre számítanak


Újhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára ugyanakkor elmondta, hogy a kormány 200 ezer eurós költségvetési támogatásban – több mint ötvenmillió forint – részesíti a viadalt. Hozzátette: 240 nemzetközi sajtóakkreditáció érkezett, és 160 tv-csatorna közvetít majd a versenyről, s így Magyarországról.

“Jó az országnak, jó az autósportnak, és jó az ország imázsának, hogy megrendezhetjük ezt a versenyt” – mondta az államtitkár. “Ilyen sajtóérdeklődés csak nagyon ritkán adatik meg nekünk. Több tízezer külföldi vendég várható, jellemző, hogy Debrecenben már nem lehet szállást találni, és a Balatonon is hasonló a helyzet.”

Szalay, aki szervezőként és versenyzőként is részt vesz a nagyszabású eseményen, elmondta, 41 ország versenyzői rajtolnak a Közép-Európa-ralin, közülük a legnépesebb gárda – mintegy 30 százalék – a Dakar “őshazájából”, Franciaországból érkezik. Magyarországról is népes mezőny indul a viadalon: összesen 11 autó, 6 quad és motor, továbbá 6 kamion próbál majd szerencsét a nehéz terepeken. A verseny teljes távja 2006 km, ebből 1110 km a mért szakasz.

Forrás: MTI