A Svempa által megálmodott, Frostfire Edition által ihletett limitált szériás vontatókat dob piacra a svéd teherautó gyártó – adta hírül a holland Bigtruck.n A Fire Edition a korábbi, 2022-es változattal van párban. Fontos különbség, hogy amíg a korábbi kiadás a hűvös, hideg árnyalatokat részesítette előnyben, addig az újdonság a melegebb színeket kedvelőket célozza meg.

A kiindulási alap ezúttal is a gyártó kínálatában található legizmosabb jószág, a 770S, amelyben egy hamisíthatatlan V8-as erőforrás dolgozik. A kabin narancssárga metálfényezést kapott, de az oldalszoknyák, a kerékjárati ívek és a lökhárító is ebben a színben pompázik. Ahogyan a Frostfire, úgy a Fire Edition oldalát is griffmadár díszíti.

Kevesek kiváltsága lehet ez a nyerges vonató 1

Kevesek kiváltsága lehet ez a nyerges vonató 2

Az oroszlán testtel, de sas fejformával és szárnyakkal rendelkező lény 1984-ben jelent meg a Scania logójában. Megalkotója az a Carl Fredrik Reuterswärd volt, akinek egyik leghíresebb alkotásai közé tartozik a New York-i ENSZ-székház előtt álló, összecsomózott csövű pisztoly szobor.

Az újdonságot kevésbé látványos, de annál egyedibb vizuális elemek varázsolják különlegessé. Az oldalajtókon például látható a limitált szériára vonatkozó számozás is. Ebből nemcsak az derül ki, hogy hányadik legyártott példányról van szó, hanem az is, hogy összesen csak 50 darabot bocsájtanak ki belőle.

Kevesek kiváltsága lehet ez a nyerges vonató 3

Kevesek kiváltsága lehet ez a nyerges vonató 4

A belső teret a szénfekete, narancssárga és világosszürke színek teszik egyedivé. Az üléseken hosszan elidőzhet az ember szembe, olyannyira nagy aprólékossággal készítették el őket. Az ülőalkalmatosságokat fekete bőrborítással látták el, a különféle részeket pedig narancssárga cérnával varrták össze. A Fire Edition felirat mellett a Scania márkanév is megjelenik rajtuk. Fejtámlájukról pedig nem hiányozhat a jó öreg V8-as logó. Természetesen az ágy is megkapta a méhsejtmintás bőrborítást, a  hátfalnál pedig három, stílusos párnát helyeztek el.

Új Scania műhely Magyarországon

Új műhelyet nyitott a Scania Hungaria Kft. a Szombathely mellett található Vépen. A 850 négyzetméter alapterületű szerviz a cég hetedik magyarországi telephelye, amely az ország nyugati felében működő üzemeltetőket hivatott kiszolgálni.

A telephely teherautók javítására és karbantartását szolgálja és a dízel hajtásúak mellett az elektromos hajtásrendszerrel rendelkező változatok kiszolgálására is alkalmas. A járművezetők számára kényelmes pihenőhelyet, a szerviztechnikusok számára pedig modern munkakörnyezetet is biztosít. Felépítését a Galambos Trans Kft-vel közösen hajtotta végre a Scania.

Kevesek kiváltsága lehet ez a nyerges vonató 5

A Scania által megvásárolt és szakmai körökben nagy tiszteletnek örvendő tuning cég, a „Svempas” felirat is visszaköszön azért az utastérből. A szemfülesek utasok és a sofőrök az ajtó betéteken szúrhatják ki az erre való utalásokat. Végül, de nem utolsósorban fontos említést tenni arról, hogy ez a vontató már a Scania legújabb digitális műszerfalával készül. A színek és árnyalatok mellett tehát ez is megkülönbözteti a korábban említett Frost Fire Edition kiadástól.