A 2021-es Solutrans nemzetközi kiállításon jelentették be, hogy az új Renault Kangoo és a Mercedes-Benz Citan közösen nyerte el a 2022-es Év Nemzetközi Furgonja díjat. A második helyen az ötödik generációs Volkswagen Caddy végzett, a dobogó harmadik fokára pedig a Stellantis kisméretű elektromos áruszállítói és a Toyota Proace City Electric állhattak fel. 

Az Év Nemzetközi Furgonja díj egyik fő értékelési szempontja az, hogy miként járulnak hozzá a járművek a kishaszongépjármű szektor hatékonysági, biztonsági, fenntarthatósági és a környezetvédelmi elvárásaihoz. A 2022-es díj jelöltjei között hagyományos dízelmotoros hajtásláncokkal és elektromos variánsokkal is találkozhattunk. Összesen tizenegy gyártó tizennégy frissen bemutatott haszongépjárműve közül kellett kiválasztania a zsűrinek a győztest” – mondta Jarlath Sweeney, az International Van of the Year elnöke.

Közös díjon osztozik a Merci és a Renault 1

A Kangoo Van kívülről sem unalmas jelenség.

Bár a Kangoo és a Citan közös alapokra épül, ettől függetlenül vannak eltérések a két modell között. Előbbinél például hiányzik a B-oszlop a karosszéria jobb oldalán, így jobban hozzá lehet férni a raktérhez. A Mercedes-Benz pedig a Citanban is elérhetővé tette a Mbux multimédia rendszert, amely hangasszisztenssel is kezelhető. A Kangoot már lehetőségünk nyílt idehaza kipróbálni egy rövid menetpróba erejéig. Az ezzel kapcsolatos cikkünket ezen a linken éred el. 

A Mercedes-Benz korábban 1995-ben, 1997-ben és 2005-ben nyerte el az Év Nemzetközi Furgonja díjat, míg a Renault 1998-ban, 2002-ben és 2012-ben vehette át ezt az elismerést.