Április vége óta már csak az arcunkat eltakarva utazhatunk a tömegközlekedési eszközökön, szeptember 21. óta azonban már nem elegendő a sál vagy a kendő, rendes maszkot kell viselni, a járművek mellett a megállókban, az állomásokon és a várótermekben egyaránt. Azokat viszont már szeptember eleje óta szigorúbban ellenőrzik, pótdíjazzák, akik maszk nélkül veszik igénybe a tömegközlekedést, ami a BKK felmérése alapján meglepő gyorsasággal hozott eredményt.

Vannak persze olyan renitensek, akik lassan fél év után, a koronavírus-járvány – az elsőnél sokkal intenzívebb – második hulláma ellenére sem hajlandóak tudomást venni arról, hogy bizony, csak maszkban lehet használni a tömegközlekedést. A napokban az egyik fővárosi trolibuszjáraton videóztak egy férfit, aki feszülten kiabált a sofőrrel – vélhetően azt követően, hogy felszólították a maszk viselésére.

A férfi amellett, hogy azzal fenyegetőzött, hogy leszakítja a trolibusz áramszedőjét, többek között azt is számonkérte a sofőrön, hogy neki miért nem kell maszkot viselnie, holott a kereskedelemben és a vendéglátásban dolgozóknak kötelező – csak arról az apróságról feledkezett meg, hogy a busz-, metró-, trolibusz- és villamosvezetők jellemzően zárt és ebből adódóan az utasoktól elszeprált fülkében végzik a munkájukat.

Hasonló kihívást jelentett tavasszal, a koronavírus felbukkanásakor leszoktatni az embereket az elkerített első ajtóról és környékéről. A félreérthetetlen felhívásokra és szalagokra fittyet hányva utaztak az első üléseken egy jó ideig.