Tekintettel a Magyarországon egyre erősődő, fertőzésszámban egyre gyakrabban új csúcsokat döntő második koronavírus-hullámra, a héten a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új szigorítást vezetett be, hogy javítson a nyári hónapokban lazult fegyelmen.

Ennek értelmében igencsak drága mulatság lehet, ha valaki helytelenül (vagyis úgy, hogy nem takarja el az orrát és a száját is) vagy sehogyan sem visel maszkot, sálat vagy kendőt a BKK járatain és a megállókban, az illetőt ugyanis amellett, hogy kizárják az utazásból, 8000 forintos bírságot is kiszabnak rá.

Szerdán és csütörtökön nem reprezentatív felmérést végzett a fővárosi közlekedési vállalat, ellenőrizve, hogy a szigorítás valóban meghozta-e a kívánt eredményt. A BKK közleményéből az derül ki, hogy igen.

A két nap folyamán mintegy 20-20 ezer fős mintán ellenőrizték a maszkviselési hajlandóságot, ami immár 96-98 százalékos, az eddigi 85 helyett.

A szigorúbb ellenőrzés első napján, szeptember 10-én megerősített csapat dolgozott, főként Budapest frekventáltabb közösségi közlekedési vonalain. Ugyan több utast figyelmeztetni kellett, de kivétel nélkül mindegyikük együttműködő volt, ezért egyelőre egyetlen pótdíjat sem kellett kiszabni.

A BKK ígéri, folytatódik a fokozott ellenőrzés, továbbá jelezte, hogy ne lepődjünk meg, ha a következő napokban már a kevésbé frekventált vonalokon is találkozunk ellenőrökkel és közterület-felügyelőkkel, ahogyan a fővárosi járatok folyamatos és gyakori fertőtlenítése is folytatódik, hiszen „a fő cél a járvány terjedésének lassítása, megelőzése”