A dán Henrik Guldager neve ismerősen csenghet azok számára, akik figyelemmel kísérik azokat a művészeket, akik időről-időre nyerges vontatókat és kamionokat öltöztetnek fel teljesen egyedi, már-már művészi alkotásokkal. Ha valaki beírja a nevét a legnépszerűbb keresőbe, akkor szebbnél-szebb nyergesek bukkannak fel tőle, amelyeken már ott virít a neve, egyfajta ismertetőjegyként. 

Az egyedi kamionfényezés készítésével foglalkozó dán férfi elképzelhetetlen magasságokba emelte ezt a műfajt. 2016-ban második helyezést ért el a Nordic Trophy-n egy Volvo FH kipingálásával, egyes munkáit pedig már modellteherautók formájában is meg lehet vásárolni. Úgy tűnik, hogy a dán művész kedveli ezt a modellt, legújabb alkotása is egy 6×2-es hajtásképletű, új generációs Volvo FH-n elevenedett meg. 

Fontos üzenet került erre a Volvo nyerges vontatóra 1

A jármű témáját John Lennon adta, valószínűleg azért, mert a zenész idén lenne 80 éves. A dizájn megtervezésénél – amelyben a rutinos művész segítségére volt Ray Hill – a híres holland festő, Piet Mondriaan egyik munkáját vették alapul. Mivel ő volt a geometrikus absztrakció egyik jeles képviselője, így a fülkén dominálnak a színes, fekete, valamint fehér téglalapok. A kabin két oldalán pedig az a John Lennon arckép látható, amit szinte mindenki őriz a fejében a Beatles néhai tagjáról. 

A fekete keretbe ágyazott színes vagy éppen színtelen téglalapok az alvázon is felfedezhetők, illetve még a nyereg szerkezetre is jutott belőlük. Ennek alján pedig ott vírit a “Give a chance a peace”  (Adj esélyt a békének)  felirat, utalva Lennon 1969-ben szerzett dalára, amelyet The Plastic Ono Banddel adott elő. Mellőle pedig természetesen az eredetileg a nukleáris lefegyverzést hirdető békejel sem hiányozhat. 

Fontos üzenet került erre a Volvo nyerges vontatóra 2

Guldagerék elrejtettek a járművön egy polgárpukkasztást szolgáló elemet is. A fülke hátulján ugyanis helyet kapott annak a banánnak a vizuális másolata, amelyet tavaly az olasz Maurizio Cattelan ragasztott fel a falra a Miamiben zajló árverésen, egy szigetelőszalaggal. Ezért a “műalkotásért” valaki 120 ezer dollárt, vagyis átszámítva 35 millió forintot fizetett.

Fontos üzenet került erre a Volvo nyerges vontatóra 3

A John Lennonra emlékező Volvo FH-t a hannoveri IAA kiállításon mutatták be volna be, de hát tudjuk, ez biztosan nem fog megvalósulni, mivel a haszonjármű mustrát elhalasztották. Guldagerék most azt tervezik, hogy árverésre bocsátják a nyergest, így akár egy hivatásos sofőré is lehet a művészi FH. 

Kövess minket a Facebook-on!