Női sofőrökkel elvétve azért lehet találkozni a kamionsofőrök között (legalábbis gyakran írjátok nekünk a King of the Road Facebook-oldalára), de olyan hölgyekről, akik nyerges vontatókat is el tudnak húzni, eddig nem nagyon lehetett hallani. Az idei HSMA Erős Emberek Kamionhúzó Liga aztán mindent megváltoztatott, a verseny szervezői ugyanis elindították a női kategóriát ebben a versenyszámban. 

Kamionhúzó hölgyek 

Az Újpesten tartott versenyen a jászberényi Bordás Dorina teljesítette a leggyorsabban a 20 méteres távot, nyakában egy 8,8 tonnás Scaniával, így ő állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A győztes hölgy ezzel a battonyai Varga Fanni Rebekát, a salgótarjáni Juhász Dórát és a budapesti Kapuszta Hannát utasította maga mögé. A dobogós helyezést elérő hölgyek várhatóan ősszel, a szegedi döntőben folytathatják majd, így kiderülhet, ki az ország legjobb kamionhúzó nője. 

Bordás Dorina teljesen újoncnak számít ebben a kategóriában, az élsportban viszont már van tapasztalata. A 21 éves hölgy korábban kézilabdázott, de végül abba kellett hagynia, mert egy sérülés következtében a lábában lévő összes szalag elszakadt. A balesetet egy év rehabilitáció követte, amelynek során kénytelen volt nélkülözni a mozgást. Később azonban figyelme a tömegsportok felé irányult. 

8,8 tonnás nyerges vontatót húzott el a fiatal lány 1

Idén összesen 25 fő nevezett a versenyre, ami rekordnak számít a kupa történetében.

A versenyzéssel nem volt más célom, mint az élményszerzés és a tapasztalatgyűjtés. Számomra hatalmas motiváció találkozni azokkal, akik szintén ezt a sportot űzik. Odajönnek, ellátnak jó tanácsokkal és ismeretlenül is szurkolunk egymásnak. Ez a legfontosabb, nem a győzelem!” – jegyezte meg Bordás Dorina.  

Adódik a kérdés, vajon,  hogyan viszonyulnak az emberek egy kamionhúzó lányhoz?  “Alapvetően elég megosztó az erősport. Sokan gratulálnak és támogatnak. Persze, akadnak negatív szemléletű emberek is, de velük nem foglalkozom. Én ilyen vagyok, és a lényeg, hogy ez a sportág nekem rengeteg örömet ad!” – jegyezte meg a győztes a verseny után. 

A rendezvényen a férfiak is összemérték az erejüket a 110 kg alatti könnyűsúlyban. Nekik az előírt 20 méteres távot a félpótkocsival együtt kellett teljesíteni. Ezt leggyorsabban az abonyi Jancsovics Tivadar hajtotta végre. A nehézsúlyban ezúttal Zichyújfaluból Vass István vitte el a pálmát a nagy esélyes, derekegyházi Véró Alex elől.