A Tokarz-család története egyedülálló a maga nemében. A negyvenes éveikben járó házaspár, Aaron és Philan Tokarz már 14 éve vannak együtt és három gyermeket nevelnek. A legnagyobb Cashin 11, a középső Brig 9, a legkisebb Freya pedig 7 éves. A házaspár jelenleg esküvőfotósként keresi a kenyerét tavaly nyáron azonban fontos döntést kellett hozniuk.

Elegük lett abból, hogy otthon töltött idejük nagy részét a házi- és kerti munkák töltik ki. Úgy határoztak, hogy inkább körbeutazzák az Egyesült Államokat.  Ezért kiadták az Illinois-államban lévő, rockfordi családi házukat és egy mindössze 21 négyzetméteres guruló lakásba, egy valamikor  iskolás szállításra használt autóbuszba költöztek. Egy Facebook-hirdetésben bukkantak rá arra az 1999-ben gyártott International Amtran Genesis-re, amelyet 4 ezer dollárért vásároltak meg majd 30 ezer dollárt, vagyis átszámítva 8,6 millió forintot költöttek az átalakítására.

Ezért költözött iskolabuszba egy háromgyermekes család 1

A Tokerz-család gondolt egyet és szerzett egy iskolabuszt.

Az autóbusz átalakítása és felújítása 2017 novemberétől egészen 2018 júliusáig tartott. Fedélzetén a nappaliként és konyhaként funkcionáló helység mellett egy hálószobát is kialakítottak, méretes francia ággyal és egy háromemeletes ággyal. A konyhában hűtőszekrénynek és gáztűzhelynek is jutott hely. Zuhanyzó ugyan nincs a buszon, de egy komposztáló WC-kagylóval rendelkező mellékhelységet ki tudtak alakítani az utasterében. A tetőn, a napelemek mögött egy kisebb teraszt is építettek, ahol menet közben tökéletesen elférnek a kisebb kenuk és szörfdeszkák is.

Ezért költözött iskolabuszba egy háromgyermekes család 2

A nappaliban két kényelmes kanapé is rendelkezésre áll.

A család ezzel az autóbusszal nyakába vette a világot és nagykanállal falják a kilométereket. Egy-egy városban mindössze néhány napot töltenek el, majd odébb állnak. Saját bevallásuk szerint új életformájuknak sok hátránya nincs, mindössze az esetleges műszaki kényszerpihenők, vagy a biztonságos éjszakai parkoló helyek keresése jelent kihívást számukra. Emellett természetesen azért hiányoznak nekik a közelebbi családtagok és barátok is. A gyerekek közül az egyedüli fiú, Cashin pedig nehezen tudja nélkülözni az iskolát, leginkább a barátok miatt. Jelenleg ugyanis mindhárom gyermek magántanuló.

Ezért költözött iskolabuszba egy háromgyermekes család 3

Az átalakított iskolabusz a közlekedési eszközük és a lakásuk is egyben.

A Tokarz-ék szerint viszont így olyan múzeumokat és kiállításokat nézhetnek meg, amelyek nagyon messze vannak korábbi lakóhelyüktől. A házaspár természetesen nem adta fel a munkáját és időről-időre visszatérnek Illinois államba, hogy esküvőkön fotózzanak. Döntésüket nem bánták meg, mert állításuk szerint ez a fajta életforma közelebb hozza egymáshoz a családtagokat. Korábban a munkájukból eredően alig tudtak időt tölteni a gyerekeikkel, most szinte minden percet együtt lehetnek.

Ezért költözött iskolabuszba egy háromgyermekes család 4

A buszban francia ágynak és háromemeletes ágynak is jutott hely.

És, hogy milyen lehet egy buszban élni? A Tokarz-család kalandjait Instagrammon  vagy Facebookon bárki nyomon követheti, ha szeretné.

Fotók: Simply Us And a Bus