Míg nálunk egyre melegebb lett, Barcelonában egy kicsit enyhült is az idő – 25 Celsius-fokos levegő-, 45 fokos aszfalthőmérséklet – a 2024-es Forma-1-es Spanyol Nagydíj második szabadedzésére.

A mindenki által unásig, utolsó milliméterig ismert pályára elsőként az Aston Martin kanadai versenyzője, Lance Stroll futott ki, de mivel hét csapat hozott különböző (bejelentett) fejlesztéseket, senki sem húzta az időt, bőven volt munka, tesztelésre váró alkatrész.

Kezdetben a közepes és kemény keverékeken mentek az autók, 10 perc után az első gyakorláson is leggyorsabb Lando Norris állt az élen a McLarennel, a második a mercedeses George Russell volt, míg Lewis Hamilton épp ekkor tolta a 4. helyre a Red Bull-os Max Verstappent. Mind a négyen a sárga Pirelliken futották az idejüket.

A címvédő holland a mérnöke kérdésére nem túl pozitívan értékelte az autó balanszát, vezethetőségét a rádión, persze az RB20-ra is frissítési csomag került, a hangolás még bőven zajlott.

Bő 20 perc után a McLaren fiatal versenyzőjét, Oscar Piastrit hívták sürgősen a bokszba potenciális motorhiba miatt.

Nem sokkal később a Williams autóira – mezőnyből elsőként –, majd Carlos Sainz Ferrarijára is felkerültek a piros jelölésű, lágy gumik a spanyol az élre is ugrott egy 1:13,286-os körrel.

33 ezred lemaradással csatlakozott hozzá Norris, Leclerc a 3. helyre sorolt be – megkezdődtek a kvalifikációs szimulációk, jöttek a gyors körök.

Félidőnél Lewis Hamilton volt a leggyorsabb 1:13,264-gyel. Verstappen első nekifutásra negyed másodperccel lassabb volt nála. Perez ekkor még a garázsban vesztegelt, szerelgették az autóját.

A gyors körös etapok viszonylag hamar befejeződtek, 22 perccel a vége előtt Perez utolsóként futott ki a piros abroncsokon. A mexikói csak a 13. időt autózta, szűk hattizedre elmaradva csapattársától.

A többiek nagyjából ekkor kezdték meg a közepes keverékes, hosszabb etapjaikat, versenyszimulációs futásaikat, a sorrend már nem változott. Az edzés megint csak rajtszimulációkkal zárult.

Érdemes megjegyezni, hogy a pénteki eredmények nem feltétlenül reprezentatívak, ugyanis a hétvége folytatására lehűlés, akár csapadék is várható, emellett azért gumizódik az aszfalt, nő a tapadás, azaz szombatra akár egész mások lehetnek az erőviszonyok.

Szombaton 12.30-kor kezdődik a harmadik edzés, 16 órakor a kvalifikáció, a 2024-es Spanyol Nagydíj vasárnap 15 órakor rajtol.

F1: Hamilton a leggyorsabb Barcelonában 2

Kép: Formula1.com