F1: Verstappen “nyerte” a sosemvolt Belga Nagydíjat

Gyakorlatilag az időmérő eredménye lett a Forma-1-es Belga Nagydíj eredménye: Max Verstappen versenyzés nélkül nyert George Russell és Lewis Hamilton előtt.

F1: Verstappen “nyerte” a sosemvolt Belga Nagydíjat

Esős időben, 12 fokos levegő- és 14 fokos aszfalthőmérséklet mellett sorakoztak fel az autók a rajtrácsra a 2021-es szezon 12. Forma-1-es futamára, a Belga Nagydíjra.

Az év 12. pole-pozícióját a Red Bull-os Max Verstappen szerezte meg a williamses George Russell előtt. A második sort a mercedeses Lewis Hamilton, valamint Daniel Ricciardo foglalhatta el a McLarennel, az 5-6. helyről Sebastian Vettel (Aston Martin) és Pierre Gasly (AlphaTauri) indulhattak. Sergio Perez a másik Red Bull-lal a hetedik helyről várhatta (volna) a piros lámpák kialvást, mellőle az alpine-os Esteban Oconnal. A legjobb tízbe befért még a ferraris Charles Leclerc és a williamses Nicholas Latifi.

F1: Verstappen “nyerte” a sosemvolt Belga Nagydíjat 2

Perez azonban a rajtrácsra kivezető körön a falba állt, a Red Bull pedig menthetetlenül összetört.

Az időmérőn Valtteri Bottas ugyan a 8. lett, de a hungaroringi tekézése miatt 5 rajthelyes büntetést hozott magával a Mercedes-pilóta – hasonlóan Lance Strollhoz az Aston Martinnal. Így a 13. helyről indult volna, ám az időmérő végén ütköző Lando Norris összetört McLarenjében váltót kellett cserélni, akit szintén megbüntettek. Így Bottas végül a 12., Norris a 15. helyről kezdhette a futamot, Stroll a rajtrács 19. helyére állt fel. Kimi Räikkönen csak a bokszutcából követhette a mezőnyt, az Alfa Romeóján hátsó szárnyat cseréltek a futam előtt. Sokat nem bukott ezzel, csak egy helyet.

A futam azonban sosem kezdődött el igazán. Eltolt rajtok után, két kör biztonsági autós körözést közbeiktatva bő három órát állt a mezőny, miután újra kihajtottak a “versenyre” az autók. De ez is csak két kör volt a biztonsági autó mögött, viszont ez épp elegendő volt arra, hogy fél pontokat osszanak.

F1: Verstappen “nyerte” a sosemvolt Belga Nagydíjat 3

Érdekes körülmények közt szerezte meg első dobogós helyét George Russell

Perez autóját időközben összerakták és visszaengedték a versenybe, az utolsó helyre. Így ő ezzel pontokat bukott, mellyel jól járt a két Ferrari-pilóta és a williamses Nicholas Latifi.

F1: Verstappen “nyerte” a sosemvolt Belga Nagydíjat 4

Az egyéni bajnokságot így továbbra is Hamilton vezeti 202,5 ponttal a 199,5 pontos Verstappen előtt. Norris maradt a harmadik 113 ponttal, őt Bottas követi 108 egységgel, Perez az ötödik 104-gyel. Sainz 83,5 ponttal a hatodik helyről várhatja a folytatást. A konstruktőrök között a Mercedes-Red Bull állás 310,5-303,5 pont. A McLaren-Ferrari között kinyílt az olló a 3-4. helyen, 169-165,5 az arány ott a wokingi gárda javára.

F1: Verstappen “nyerte” a sosemvolt Belga Nagydíjat 5

A világbajnokság jövő héten a Holland Nagydíjjal folytatódik.

Élő közvetítésünket itt visszanézheted:

vége 0 új esemény

2021 Forma-1 Belga Nagydíj

14:57

A biztonsági autó rajtol az élről

A mezőny a felvezető kört Bernd Mayländer Mercedese mögött teszi meg, erre lehetett számítani, tekintettel az időjárási körülményekre.

15:06

Ismét elhalasztják a rajtot

Az előző időponthoz hozzátoldottak 5 percet, így 15.15-ig kell várni bármiféle akcióra.

15:09

Újabb halasztás

A felvezető kör új időpontja 15.20.

15:15

15.25

Igen, ez az új tervezett időpontja, a felvezetőkörnek.

15:47

Perez versenyének talán még nincs vége

Az állásidőben hosszú beszélgetést hallhattunk a Red Bull és Michael Masi versenyigazgató közt. Az energiaitalosok szerint ugyanis visszatérhetne Perez a versenybe, ha megjavítják az autóját, hiszen még el sem kezdődött hivatalosan a verseny.

A lelátón eközben jobb híján ettek a szurkolók.

15:59

Sokat csúszhat még a rajt

Zak Brown, a McLaren vezérigazgatóját megszólaltatták élő adásban. Ő arra számít, hogy még 30-45 percig nem lesz körözés, de bízik abban, hogy legalább a fél pontok kiosztásáig eljut a mezőny.

16:04

A nap eddigi nyertese Kimi Räikkönen

A finn, mivel a bokszból rajtolt, egy percet sem töltött az esőben, így nem ázott be a sisakja, nem ázott át a ruhája és nem kellett fagyoskodnia. Igaz, ő nem szerzett tapasztalatot a mai, esős pályáról, de aligha bánja.

16:06

Lefújhatják a Belga Nagydíjat

Az előrejelzések szerint ennél csak nagyobb intenzitású eső fog jönni, ráadásul a sötétedés is gondot jelenthet. Fél pontokat egyébként csak akkor oszthatnak ki, ha a mezőny legalább megtett 2 kört. A teljes pontok kiosztásához a versenytáv 75 százalékának megtételére, jelen esetben 33 körre lenne szükség.

16:18

A versenyt elhalasztják

Megjött az intenzívebb eső, ez egyértelműen látható volt a képeken. Időközben kiderült, bármikor is kezdődjön a verseny (ha egyáltalán elkezdődik), legkésőbb 18 órakor leintik, valamint az is hivatalossá vált, hogy Perez elindulhat a versenyen, de csak a bokszból.

16:36

Friss információ

Ha újraindulna esetleg a verseny, akkor 39 kör lesz hátra a futamból, ugyanis a safety car mögött megtett körök is számítottak, valamint minden egyes rajteltoláskor is levontak egy-egy kört az össztávból.

16:42

A győztes már biztos nem kap 25 pontot

Perceken belül átlépjük azt a határt, amikor a mezőny maximális tempóval haladva, mindenféle probléma (biztonsági autó, piros zászló) nélkül sem tudna megtenni 33 kört, azaz a versenytáv 75 százalékát. Így legfeljebb csak félpontokat osztanak majd ki, az már biztos.

17:01

Egy óra maradt

Ha minden rendben zajlott volna, mostanára talán tudnánk, hogy ki nyerte a Belga Nagydíjat. Ehelyett ezeket a képeket nézegethetjük egész nap:

17:04

Változás

A stewardok vis maiorra hivatkozva leállították a futó órát, így a valódi óra ugyan ketyeg, de egy óra maradni fog a versenyzésre minden körülmények között. Így nem biztos, hogy búcsúzunk 6 órakor.

17:22

17.30-ig nem lesz semmi

Ezt a tájékoztatást kapta a Mercedes, ahol a bokszutca falán ülők fáztak, és engedélyt kértek, hogy csoportosan elmehessenek kávézni. Megnyugtatta őket Michael Masi, hogy 17.30-ig biztosan ráérnek.

17:31

Friss információ

17.45-kor érkezik friss információ az időjárásról. Ezek szerint negyed óra múlva még biztos nem indul újra a verseny. A tájékoztatás szerint a terv az, hogy még a mai napon rendezzenek egy egy órás versenyt.

17:46

Vettel és Schumacher focizik egymással

Az állás a Haas szerint 8-6 Schumacher javára. Az időjárásról: 17.55-kor érkezik új információ.

17:49

Bíztató jelek

Az FIA radarján azt írták, hogy az eső 18.05 körül alábbhagyhat. Az ég is tisztább lett, illetve már a pályáról is elkezdték lesöpörni az állóvizet.

17:56

Friss információ

Az újabb frissítés szerint 18.00-kor jön az új időjárási információ.

18:01

Időjárás: nincs változás

18.05-kor jön az újabb infó. Három órája várunk már.

18:07

Folytatódik a verseny!

18.17-kor indul újra a mezőny.

18:18

Elindult a mezőny

A safety car vezetésével kigurult a mezőny a bokszból. Ez már a futam része, a sorrend: Verstappen, Russell, Hamilton, Ricciardo, Vettel, Gasly, Ocon, Leclerc, Latifi, Sainz. A tervek szerint 39 körös lesz a verseny, de egy 60 percről visszaszámoló óra jelzi a versenytávot.

18:20

Biztonsági autó mögött halad a mezőny

Nem lettek jobbak a körülmények látszólag, de ismét autókat látunk. Ha két kört mennek már a biztonsági autó mögött, akkor már biztosan osztanak fél pontokat. Perez is kihajtott a bokszból, a mezőny végére csatlakozott Räikkönen mögé.

18:21

56 perc maradt

Egy kör nagyjából 3,5 percig tartott a biztonsági autó mögött. Még egy kell a pontok kiosztásához.

18:24

53 perc maradt

Perez szerint hátul javult a helyzet, ez reménykedésre adhat okot. Meglett a két kör, mostantól biztosan osztanak pontokat, bárhogy is érjen véget a verseny.

18:28

50 perc maradt/Piros zászló

Az időjárás miatt mmeglengették a piros zászlót. Az óra ketyegett tovább, így érett a Verstappen, Russell, Hamilton dobogó. Ilyen állás esetén Verstappen 12,5, Hamilton 7,5 pontot kapna, így a hétszeres világbajnok előnye 3 pontra olvadna összetettben.

18:32

45 perc maradt/Piros zászló

A leggyorsabb kör Mazepin neve mellett szerepelt ekkor, aki a biztonsági autó mögött volt “a leggyorsabb”. Ezért azonban nem kap pontot a Haas-pilóta, mert nem volt a legjobb tízben.

18:38

39 perc maradt/Piros zászló

Az állás (és valószínűleg a végeredmény):
Verstappen, Russell, Hamilton, Ricciardo, Vettel, Gasly, Ocon, Leclerc, Latifi, Sainz, Alonso, Bottas, Giovinazzi, Norris, Cunoda, Schumacher, Mazepin, Stroll, Räikkönen, Perez.

18:47

Nem folytatják a versenyt

Itt a vége a Belga Nagydíjnak, Max Verstappen nyerte a Belga Nagydíjat George Russell és Lewis Hamilton előtt.

Kép(ek) forrása: Getty Images