A koronavírus-járvány miatt újratervezett 2020-as versenynaptárba beugróként visszakerült a Török Nagydíj, ám mivel az Istanbul Park pályát gyakorlatilag egyáltalán nem használták versenyzésre az elmúlt 8-9 évben, sürgős felújításokra volt szükség, egyebek mellett a nyomvonalat is újraaszfaltozták.

A vadonatúj, ráadásul szokatlanul sima aszfalt már a szabadedzéseken „jégpályának” bizonyult, a szombati és vasárnapi eső pedig tovább nehezítette a versenyzők dolgát. A nézők élvezték a szokatlan körülmények okozta izgalmakat, a versenyzők – egy része – viszont sokkal kevésbé.

„Az idők körönként 2-3 másodpercet változtak attól függően, hogy sikerült-e a gumikat működésre bírni. Hihetetlen! Ez a hétvége nem volt méltó a Forma-1-hez. Biztos vagyok benne, hogy jól nézett ki, a kanapén ülve én is biztosan élveztem volna, de a pályán kész lutri volt ez mindannyiunk számára. Én szeretek vizes körülmények között vezetni, de ez egy másik szint volt” – panaszolta az Autosportnak a Williams pilótája, George Russell, aki már a rajt előtt, a felvezető köre végén falnak ment a bokszutcában.

„Szerintem mindenki izgatottan érkezett ide, de az első edzés első körétől nem volt semmi tapadás. Nem is kérdés, hogy a legfőbb tényező az újraaszfaltozás volt. Úgy hallottam, hogy az utolsó pillanatban kellett megcsinálni, és a szervezők jó munkát is végeztek, hogy sikerült időben elkészülni, mert a rossz idő is hátráltatta őket.”

„Viszont olyan volt, mintha tükörjégen vezettünk volna, néha, amikor lecsúsztam a pályáról, ki, a betonra, ott sokkal nagyobb volt a tapadás. A bokszutcai betoncsík, ami általában hihetetlenül csúszós, most sokkal jobban tapadt, mint a valódi versenypálya. Szerintem egyetlen pilóta sem volt, aki élvezte ezeket a körülményeket.”

„Ha valaki káoszt szeretne látni, azt nézné, ahogy a pilóták hülyét csinálnak magukból, arra ott vannak más kategóriák, más sportágak, nézze azt. A Forma-1 arról szól, hogy a legjobb versenyzők, a legjobb autók, a legjobb csapatok küzdenek a legjobb pályákon, megmutatják, mire képesek. Ez a hétvége nem ilyen volt. A kanapén ülve biztosan nekem is tetszett volna, de meggyőződésem, hogy van valami középút, az F1 levonhat ebből tanulságokat, hogy ne az legyen, hogy hétvégénként lutrizunk” – magyarázta az angol.