Maga Nico Hülkenberg sem gondolta volna, hogy Forma-1-es autóba ül a hétvégén, de egy szombat délelőtt 11 órakor érkezett telefonhívás mindent megváltoztatott. Lance Stroll ugyanis rejtélyes gyomorbántalmai miatt nem tudott indulni, Otmar Szafnauer pedig a Silverstone-ban már jól bevált németet riasztotta ismét.

Bárminemű felkészülés nélkül a mély vízbe vágták Hülkenberget, de az Eifel Nagydíjon bebizonyosodott, hogy ezúttal sem tett rossz lóra a Racing Point, hogy őt bízta meg a hirtelen jött feladattal: a mezőny végéről végül a nyolcadik helyre kapaszkodott fel, újabb négy pontot gyűjtve a 70. Évfordulós Nagydíjon szerzett hat mellé – tette mindezt úgy, hogy már a verseny elején megsérült az autója:

F1: Túlélésre játszott, a nap versenyzője lett Hülkenberg 3

Egy idő után le is vált egy darab Hülkenberg szárnyvéglapjából, ami az aszfalthoz érve komoly vibrációkat okozott. (Fotó: Gianluca D’Alessandro / Twitter)

„Még fel sem fogtam, mi történt az elmúlt 24 órában, gondolkodni sem volt időm” – mondta a leintés után a német. „A rajtom nem volt a legjobb, igyekeztem óvatos lenni, majd próbáltam csak magamra koncentrálni, felvenni egy jó ritmust és a határon autózni. Utolsóként cseréltem kereket, úgy érzem, az elnyújtott első etap is közrejátszott a sikerben.”

F1: Túlélésre játszott, a nap versenyzője lett Hülkenberg 4

„Teljesen váratlan volt ez számomra, de nagyra értékelem és örülök. Elvégre ez egy másik pálya volt, mások a benyomások, ahogyan az autó és a kanyarok is. Időre volt szükségem, hogy megszokjam, de erre csak a versenyen volt lehetőségem, az időmérőn az a négy kör nem segített ebben.”

„[A leintés után] a rádión mondták nekem, hogy így a Racing Point harmadik a konstruktőri pontversenyben, ami nagyszerű” – folytatta Hülkenberg. „A szezon még nem ért véget, és erre nem számítottunk az elején. Azért örülök, hogy kicsit hozzá tudtam járulni ehhez.”

F1: Túlélésre játszott, a nap versenyzője lett Hülkenberg 5

Az újabb remek szereplés után persze felmerült a kérdés, hogy visszatér-e a mezőnyben Hülkenberg 2021-ben. „Imádok versenyezni, ez a szenvedélyem. Szeretnék visszajönni ide, de csak bizonyos körülmények között, és akkor, ha kapok egy jó lehetőséget. Néha vannak egyeztetések, néha kevesebb, de még semmi sincs eldöntve. Az idő majd megmondja, mi lesz” – foglalt állást a sokakat érdeklő témában.

Mindenesetre Forma-1 hivatalos közönségszavazásán a rajongók 34,7%-a az utolsó pillanatban beugró pilótát választotta a verseny legjobbjának – pedig erős volt a felhozatal a Renault-val dobogóra álló Daniel Ricciardóval (17,6%), illetve a Michael Schumacher rekordját beállító Lewis Hamiltonnal (8,4%).