A hét közepén egymástól függetlenül több sajtóorgánum is arról tudósított, hogy a Forma-1-et az amerikai Liberty Media 2017-es beszállása óta vezérigazgatóként irányító Chase Carey az év végén távozik posztjáról, helyére pedig a Ferrari 2008-tól 2014-ig csapatfőnökként irányító, utána az Audinál is megfordult, az elmúlt években a Lamborghinit vezető Stefano Domenicali kerül.

Az F1 péntek délután hivatalosan is megerősítette a fentieket, 2021 januárjától az olasz szakember lesz az új CEO. Carey tanácsadói szerepkörben igazgatótanácsi elnöki titulussal folytatja.

„Nagy izgalommal csatlakozom a Forma-1 szervezetéhez, a sportág mindig is az életem része volt. Imolában születtem, Monzában élek. Az FIA formaautós bizottságán keresztül végig kapcsolatban maradtam a sportággal, és várom a csapatokkal, a versenyszervezőkkel, a szponzorokkal és az F1 más partnereivel való munkát. Az elmúlt hat évben az Audinál, majd a Lamborghini vezetése során tágult a perspektívám, újabb tapasztalatokat szereztem, ezeket is hozom magammal a Forma-1-be” – nyilatkozta Domenicali.

A tulajdonos Liberty Media cégvezére, Greg Maffei a közleményben kiemelte, hogy a távozó Carey „fenomenális” munkát végzett az F1 élén az új gazdasági szervezet kiépítése, a sportág vonzerejének kiterjesztése, a digitális jelenlét megteremtése, az új műszaki szabályok és a kiadási plafon bevezetése, valamint a Concorde-egyezmény tető alá hozása terén, mielőtt Domenicalit üdvözölte a Forma-1-ben.

Hivatalos a Forma-1-es vezércsere 1

Chase Carey, az F1 vezérigazgatója

A leköszönő Carey így nyilatkozott:

„Megtiszteltetés volt számomra a Forma-1 vezetése, egy igazi globális sportág, 70 évre visszanyúló történelemmel. Büszke vagyok a stábunkra, amiért sikerült végignavigálnunk a hihetetlenül nehéz 2020-on, ráadásul még új célokat is kitűztünk a fenntarthatóság, a sokszínűség a befogadás terén. Meggyőződésem, hogy erős alapokat teremtettünk az üzlet hosszú távú további növekedéséhez. Igazi kaland volt ez számomra, élveztem a csapatokkal, az FIA-val és az egyéb partnereinkkel való munkát. Továbbra is itt leszek, támogatom majd az irányítást átvevő Stefanót.”