A Forma-1-es pilóták versenykörülmények között utoljára tavaly december 1-jén, a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon vezettek, míg legutóbb – szűk három hónap szünet után – a téli tesztelés során nagyjából kétszer másfél napot köröztek az idei autókkal Barcelonában.

A koronavírus-világjárvány miatt az eredetileg tervezett 2020-as szezon összeomlott, a jelenlegi tervek szerint az idény július elején az ausztriai Red Bull Ringen indul majd el ténylegesen.

Több pilóta is utalt már rá, hogy hiába az otthoni erőnléti edzés és esetleg az online versenyzés, szimulátorozás, az éles körülmények közé való visszatérés nem lesz könnyű, és most ugyanezt jósolta a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner is.

„Azt hiszem, 12 éves korom óta ez a leghosszabb idő, amíg nem jártam versenypályán” – mondta a Guardiannek a pályafutását versenyzőként kezdő angol. „Az biztos, hogy iskolás korom óta nem voltam ilyen hosszú ideig egy helyen. Nemrég már David Coultharddal facetime-oltam. Életemben nem volt még videohívásom vele. Kész tengerészszakálla volt” – utalt a házi karantén hatásaira.

F1: Balesetek, ütközések jönnek 1

„Fontos, hogy életben tartsuk a csapatszellemet, ugyanis mindannyiunk számára nagyon természetellenes, hogy nem találkozunk. De mindig is a csapatunk erősségei közé tartozott a változásokhoz való alkalmazkodás, reagálunk a problémákra. Most mindenféle dologgal igyekszünk fenntartani a kapcsolatot, online fitneszóráink vannak, vetélkedőket tartunk, hogy fenntartsuk a közösség érzését.”

„Valószínűleg a versenyzők számára is ez a leghosszabb idő, amit az autón kívül töltöttek. Bizonyos értelemben hasznos is lehet ez számukra, de ha júliusban újraindul a szezon, mindannyian pokoli rozsdásak lesznek, lesz jó néhány baleset” – magyarázta a Max Verstappent és Alexander Albont indító alakulat főnöke.

Kövess minket a Facebook-on!