Fernando Alonso friss kétszeres világbajnokként került a McLaren-Mercedeshez 2007-ben, ahol csapattársa a wokingiak saját nevelésű újonca, egy bizonyos Lewis Hamilton lett. Az év végül katasztrofálisan alakult, a két pilóta házon belüli küzdelme hatalmas feszültséget teremtett, a bajnoki címet nevető harmadikként a ferraris Kimi Räikkönen csaklizta el a páros elől, míg az Alonso-Hamilton belháborútól nem teljesen független kémügy végén a csapatot kizárták a konstruktőri bajnokságból és 100 millió dolláros (!) bírsággal sújtották.

A közvélekedés szerint Alonso nagy szerepet játszott ebben, ugyanis ő a Magyar Nagydíj hétvégéjén ő zsarolta meg a McLaren-főnök Ron Dennist azzal, hogy mindent borít az FIA-nál, ha nem kap első számú pozíciót, amire Dennis azzal reagált, hogy mindent „bevallott” a felügyelőszervezetnek a Ferraritól hozzájuk került információkról.

A Forma-1 hivatalos podacstje, a Beyond the Grid legutóbbi vendége az a Pedro de la Rosa volt, aki a kétezres évek közepén a McLaren teszt- és tartalék versenyzőjeként Alonso mellett dolgozott, és a kémügyben is vallomást tett – a 49 éves spanyol természetesen visszatekintett a botrányos történetre is.

„A csapaton belüli helyzet egy válásra emlékeztetett. Előtte sem volt jó a viszony, de (a kémügy kirobbanása után) tisztára olyan lett, mint egy válás. Az, hogy az FIA tudott dolgokat, sok kérdést felvetett arról, ki is adta ki az információkat nekik. Bár nem volt rá bizonyíték, úgy tűnt, mindenki Fernandót hibáztatta valami olyanért, amiről mi nem is tudtunk” – kezdte.

„Az FIA viszont tudott, lehet, hogy épp a Ferraritól vagy bárki mástól, hiszen a csapatban nagyin sokan tudtak a Ferrari súlyeloszlásáról meg ilyesmikről. Szóval nagyon nem volt fair Fernandót hibáztatni valami olyanért, amit szerintem nem követett el. Úgy tekintettek rá, mint aki kárt okozott a McLarennek.”

F1: Kár volt Alonsóból bűnbakot csinálni? 2

Alonso és de la Rosa 2007-ben

De la Rosa úgy véli, a Ferraritól a vezető szerelő Nigel Stepney által kicsempészett, a McLaren-tervező Mike Coughlanhez eljuttatott adatok jelentősége és a végső büntetés nem állt összhangban.

„A mai napig hideg verítékkel riadok fel néha, mert nem értem, miért büntettek minket 100 millióra. Volt olyan elmélet, hogy teljes Ferrari-másoló részleget építettünk vagy hogy próbáltunk beszivárogni a Ferrarihoz, de semmi ilyenről nem volt szó. Egyszerűen egy versenycsapat voltunk, amelyik igyekezett információkat szerezni a riválisról, ahogy ezt a Forma-1-ben mindenki teszi. Teljesen szokásos adatokhoz jutottunk, olyanokhoz, amilyenekről az ember a mérnökökkel cseveg a kávéautomata mellett. Valaki a Ferrarin belüli baráti viszonyának köszönhetően megszerezte ezeket, mi pedig megosztottuk egymással.”

„Hogy változtattunk-e bármit a fejlesztéseinket vagy a tesztprogramunkon emiatt? Nem, semmit, semmi sem változott. Nem használtuk az adatokat” – állította az egykori tesztpilóta.

F1: Kár volt Alonsóból bűnbakot csinálni? 3

2007, Hungaroring – az FIA-elnök Max Mosley és a McLaren-vezér Ron Dennis

„Az embereknek meg kellene érteniük, hogy én nem is láttam ezeket az adatokat. Nem forogtak a csapaton belül. Mike felesége fénymásolta le ezeket. Hogy miért? Mert maga Mike sem tudta, mihez kezdjen velük. Nem is vette komolyan a dolgot. Szóval meglepett a dolog. Rosszat tettünk, rendben, nem mondom, hogy mindent jól csináltunk, de 100 millió dollár?!”

„Agyonvágtak minket azzal a büntetéssel. Elvették a pontjainkat a konstruktőri bajnokságban. Végül a versenyzői bajnokságot is elbuktuk. Szóval nagy árat fizettünk valami olyanért, amit minden Forma-1-es csapatomnál láttam, mindig mindenütt vannak információk más csapatokról.”

F1: Kár volt Alonsóból bűnbakot csinálni? 4

De la Rosa a távozóban az FIA párizsi székházából a kémügyben tartott tárgyalásról

Sokak szerint a kémügyben való érintettsége a későbbiekben is befolyásolta Alonso karrierjét, a Mercedes-főnök Toto Wolff például néhány éve azt mondta, a „McLaren-sztori” miatt a német márka sosem gondolt az igazolására.

„Úgy gondolom, mindannyian szoktunk hibázni” – mondta ezt illetően de la Rosa. „Fernando kritikus ember, nyíltan kimondja, ha nem érti, mit csinál valaki. Szerintem sokan őt hibáztatták, pedig nem csinált semmi rosszat, de komolyan! Őt hibáztatták a kémügy miatt, pedig nem kellett volna. Szerintem az évek során mások is rájöttek, hogy Fernando csak belekeveredett ebbe. Magasabb szinteken más küzdelmek is folytak, amikről akkor nem is tudtunk.”