A koronavírus-járvány miatt már két héttel ezelőtt elhalasztották az április 17-19-i hétvégére ütemezett Kínai Nagydíj megrendezését, de úgy tűnik, a szezon elején máshol is gondok lehetnek majd.

Bár az április 3-5-i hétvégére tervezett első Forma-1-es Vietnámi Nagydíj rendezése továbbra is sínen van – a délkelet-ázsiai országban két hete diagnosztizált, egy egész kisváros karanténját okozó 16 koronavírus-beteg állítólag meggyógyult –, az Olaszországban a napokban felfedezett fertőzések, megbetegedések – szerdán több mint 320 fertőzöttről és 11 halottról lehetett tudni – miatt a miniszterelnök bejelentése szerint elővigyázatosságból nem engedik be a fertőzött helyekről, egyebek mellett Olaszországból és Japánból érkezőket.

Ez természetesen komoly gondot jelenthet a két, a koronavírus által leginkább érintett észak-olaszországi központtal rendelkező Forma-1-es csapatnak, a Ferrarinak és az Alpha Taurinak, a milánói központú Pirelli olasz dolgozóinak, valamint a Red Bull Racingnek és az Alpha Taurinak motort szállító Honda japán szakembereinek.

F1: A Ferrarit nem engedik be Vietnámba? 1

„A Vietnámi Nagydíjat megtartjuk április 5-én Hanoiban, és igen, a versenyt illetően minden a tervek szerint halad” – jelentette ki a Forma-1 vezérigazgatója, Chase Carey szerdán.

Úgy tudni, a Forma-1 keretszerződései szerint egy Forma-1-es futamon legalább 16 autónak kell indulnia, így a két olasz csapat esetleges kidőlése esetén is megtartható a verseny – Carey talán erre is alapozza az álláspontját.

Ezzel együtt már magában a versenyhelyszínekre való eljutás is nehézkes lesz, hiszen az F1-esek az ázsiai helyszínekre – ebben az értelemben Ausztráliába is – a Közel-Keleten keresztül szoktak utazni, ám arrafelé is korlátozásokra lehet számítani: ami most a Forma-1-et leginkább érinti, az az, hogy az idény második futamának otthont adó Bahrein ideglenesen felfüggesztette az Egyesült Arab Emírségekből érkező repülőjáratok fogadását, márpedig a száguldó cirkusz tagjai hagyományosan Dubajon keresztül érkeznek Bahreinbe.