Bár matematikailag-kronológiailag nem pontos, a hétköznapi életben hagyományosan a 9-es évvel zárul egy-egy évtized, így a Vezessen is most tekintjük át a Forma-1 elmúlt tíz évét – ezúttal a legizgalmasabb, legmeglepőbb, legkaotikusabb nagydíjakat vesszük elő. Rangsort lehetetlen felállítani, így pusztán a kronológia szerint jönnek a legjobb futamok.

2011, Kanadai Nagydíj

A Forma-1 történetének leghosszabb, több mint négyórás futamán eső, öt biztonsági autó, számtalan baleset, előzés, helycsere után az utolsó körön dőlt el a győzelem sorsa, az utolsóból lett az első.

2012, Európa Nagydíj

A valenciai utcai pálya unalmas helyszínnek bizonyult, de óriási durranással búcsúzott: a 2012-es Európa Nagydíjon három dobogóesélyes hullott el, Fernando Alonso a 11. helyről nyert, az idény első kétszeres győztese lett. Michael Schumacher visszatérése egyetlen, egyben pályafutása utolsó dobogós helyezését szerezte meg.

2012, Brazil Nagydíj

Hihetetlen világbajnoki finálé, az éllovas Sebastian Vettel az első körön balesetezett, a ferraris Fernando Alonso hősiesen küzdött, Kimi Räikkönen eltévedt a pályán.

2013, Brit Nagydíj

Defektparádé, káoszfutam: miután előbb Lewis Hamilton, majd Sebastian Vettel is vezető helyről pottyant ki, Nico Rosberg nyerte a gumiproblémákkal, biztonsági autóval, őrült hajrával dúsított silverstone-i versenyt.

2014, Bahreini Nagydíj

Gyilkos Mercedes-csata az élen, hátrébb mindenki mindenki ellen, repülő Sauber, meglepetésember a dobogón.

2015, Magyar Nagydíj

Elképesztő futammal tisztelgett a Forma-1 a megelőző héten elhunyt Jules Bianchi előtt a 30. Magyar Nagydíjon. Biztonsági autó, ütközések, büntetések, Danyiil Kvjat a dobogón, Max Verstappen leteszi a névjegyét.

2017, Azerbajdzsáni Nagydíj

Baku 2016-os bemutatkozása laposra sikerült, de a második év észbontó versenyt hozott, csak kapkodtuk a fejünket. Műszaki hibák és a falak szedték az áldozatokat, Sebastian Vettel agya elborult, Kimi Räikkönen a kormányért ordibált, a Williams újonca a dobogóra állt.

2018, Osztrák Nagydíj

Erre senki sem számított: Mercedes-összeomlás, gumis rettegés, Red Bull-győzelem a hazai pályán.

2019, Német Nagydíj

Minden volt a Forma-1-es Német Nagydíjon, mint a jó boltban: eső, összetört Ferrari és Mercedes, biztonsági autó és Hamilton-büntetés, a végén Max Verstappen állhatott a dobogó tetejére.

2019, Brazil Nagydíj

Na ki nyerte a Mercedes-motorhibával, Ferrari-ütközéssel és Hamilton-balesettel tarkított őrületet?