Néhány kör után kapitális hibát vétett a Forma-1-es Olasz Nagydíjon, és ezzel többek dolgát is megnehezítette Sebastian Vettel: a négyszeres világbajnok az Ascari-sikánban forgatta meg Ferrariját, ami után kellő elővigyázatosság nélkül próbált visszatérni a versenybe, ezért az első szárnyával elkapta Lance Strollt. A kanadai szintén megforgott a Racing Pointtal, ám autója irányba állításakor ő sem volt óvatosabb. Ennek Pierre Gasly látta a kárát, akinek a kavicságyba kellett kimenekülnie a Toro Rossóval, hogy elkerülje a további galibát.

A versenyfelügyelők Vettelnek tíz másodperces stop and go-büntetést osztottak ki, míg Strollnak egy bokszutca-áthajtásos büntetést. A Racing Point kanadaija – aki Vettel hibája miatt valószínűleg értékes pontoktól esett el – azonban megvédte a németet, szerinte az ő esetében is elegendő lett volna az enyhébb szankciót kiróni, pedig az incidens megtörténte után a csapatrádión rögtön idiótának nevezte a ferrarist.

„Áthajtásost kaptam, ami nem fair ahhoz képest, hogy ugyanazt csináltam. Mindkettőnknek áthajtásost kellett volna adni” – mondta Stroll a leintést követően. „Seb túlságosan agresszíven tért vissza a pályára, én pedig próbáltam annyira óvatos lenni, amennyire csak lehet egy sárga zászlós fázis alatt. Azonban teljesen eltorlaszolta a pályát azzal, ahogyan próbálta visszajönni a pályára.”

F1: Váratlan helyről kapott védelmet Vettel 1

„Próbáltam kikerülni, de megpöckölte a hátsó kerekemet, és emiatt megpördültem. Abból a helyzetből pedig nem láttam, hogy jön-e valaki, ezért megpróbáltam visszatérni a versenybe. A pálya közepén voltam a 10-es kanyar kijáratán, és ugyan próbáltam elállni a többiek útjából, végül valami olyasmi történt, mint Seb esetében” – tette hozzá.

Strollnál és Vettelnél – akik egyébként a 12., valamint a 13. pozícióban látták meg a kockás zászlót – nemcsak a verseny közben letöltött büntetésben volt különbség, hanem az incidensért bejegyzett büntetőpontok számában is: ugyanis a kanadai megúszta kettővel, míg a német hármat kapott, és ezzel ugyanennyire került az automatikus egyfutamos eltiltástól.