Miután a Mercedes nagy bajba került saját neveltjeivel, pillanatnyilag úgy fest, hogy sem Esteban Oconnak, sem a Forma-2-es éllovas George Russellnek nem jut F1-es ülés a jövő évre, a csapatfőnök újra felvetette az évekkel korábbról ismert ötletet, a harmadik autók indításának lehetőségét.

Toto Wolff korlátozásokkal, csak ifjoncok bevetésével képzeli el a dolgot, de érthető okokból a kisebb csapatok ugyanúgy nem rajonganak az elképzelésért, mint korábban. A Forma-1 versenyigazgatója, Charlie Whiting is épp ezért tartja esélytelennek a megvalósulást.

“Én személy szerint úgy gondolom, hogy nem lenne rossz még néhány autót látni a rajtrácson, de hogy őszinte legyek, eléggé valószínűtlennek tartom. Elég egyszerű a képlet: az ellenérv az, hogy ha egy domináns csapat három autóval indul, akkor a többiek máris csak a 4. helyért küzdhetnek, nem a dobogóért, ha pedig három domináns csapatnak van három autója, akkor már csak a 10. hely marad. Megértem, hogy miért ellenezné ezt mindenki” – idézte a Motorport.com.

“Természetesen az lenne a jó, ha több győzelemre esélyes csapatot látnánk, de idén már így is kiélezettebb a verseny, mint bármikor a mostani motorformula bevezetése óta. És versenyképes mezőny mellett gazdaságilag is jó modell a több autó, a GP3-ban ezért is volt mindig is csapatonként három autó. Jövőre a Forma-3-ban is tíz csapattal, csapatonként három autóval tervezünk, ugyanis gazdaságosabb a harmadik autó indítása. Szerintem az F1-ben is működhetne ez” – fejtegette Whiting.

F1: Esélytelen a harmadik autók bevezetése 1

Az FIA-s főnök ugyanakkor elismerte, hogy lennének tisztázásra váró kérdések, például az, hogy a jelenleg engedélyezett 60 főről mennyire emeljék a versenycsapatok maximális létszámát.

“Hogy mennyivel több ember kellene? Nagy különbség van aközött, hogy mennyi kellene valójában és mennyit mondanának a csapatok. El kellene döntenünk, mi a megfelelő szám. De nem plusz 30 lenne, inkább csak 10.”

Whiting szerint a versenyszervezés, a logisztika tekintetében nem lenne akadálya a harmadik autóknak, elég garázs is lenne a pályákon: “Tudnánk kezelni a dolgot. A csapatoknak egy picit összébb kéne húzniuk magukat, nem lenne annyi helyük.”