A Mercedes bajban van a neveltjeit illetően, Pascal Wehrlein már tavaly év végén kipottyant a Forma-1-ből, most a Force Indiától Strollék hatalomátvétele miatt előbb-utóbb távozni kényszerülő Esteban Ocon jövője is bizonytalanná vált, a Forma-2-ben küzdő ifjoncuknak, George Russellnek pedig gyakorlatilag nincs lehetősége az F1-be való bejutásra, a német márka egyszerűen nem tudja hova elhelyezni őket.

A Merci főnöke, Toto Wolff Monzában már az utánpótlásprogramjuk megszüntetésének lehetőségét pedzegette:

“Van három igazán tehetséges srácunk, akiknek nincsenek lehetőségeik, most már eljutottunk oda, hogy döntenünk kell a jövőről. A saját fiókcsapat működtetése nem opció, nem szeretnénk 80, 90, 100 millió dollárt költeni egy csapatra csak azért, hogy az ifjoncainknak ülést tudjunk adni. Másrészt viszont ha a pilótáinkra ráragad a mercedeses címke, nem könnyű őket elhelyezni.”

F1: Harmadik autót szeretne a Mercedes 1

“Lélekben ma is versenyző vagyok, és úgy érzem, a tehetségeket támogatni és nevelni kell, ezért nagyon remélem, hogy megoldást találhatunk. De ha nem találunk megoldást, az az egész utánpótlásprogram jövőjét kérdőjelezi meg. Ha nem találunk nekik helyet az F1-ben, akkor nem sok értelme van az egésznek. Attól függően, hogy mi lesz végül George-dzsal, Pascallal és Estebannal, az év végén átbeszéljük majd ezt a Mercedes vezetésével, az igazgatótanáccsal.”

“Alapvetően azért van a programunk, mert nagy örömünkre szolgál, hogy segíthetünk a pénzügyi háttér nélküli tehetségnek. De ha a támogatásunk csak az F1-ig működik, utána pedig hátrányt jelent az ülésekért folytatott küzdelemben, akkor át kell gondolni a dolgokat. Akkor mire jó Mercedes-pilótának lenni?”

Wolff ugyanakkor tudna egy megoldást: a búvópatakként újra és újra felbukkanó ötletet, miszerint a nagycsapatok harmadik autót is bevethetnének:

“Van egy egyszerű megoldásom: adjanak nekünk harmadik autót! Tegyék kötelezővé, hogy abban csak legfeljebb két év tapasztalattal rendelkező ifjoncot ültethessünk. A költségek nem lennének nagyok, a rajtrács fel lenne töltve, és a feltörekvő srácok nagy show-t csinálnának, amikor a Valtterik és Lewisok ellen küzdenének.”