A McLaren-nevelt Stoffel Vandoorne néhány évvel ezelőtt még nagy ígéretnek számított, amit a 2016-os bahreini beugrásakor elért pontszerzése is aláhúzott, ám a 2017-es “rendes” bemutatkozás óta a belga pilóta nem mutatott sokat, idén például csak háromszor szerzett pontot (az első négy futamon belül, azóta sem), az időmérőkön pedig – a mezőnyből egyedüliként – 12-0-ra kapott ki csapattársától, Fernando Alonsóról.

Ilyen teljesítmény mellett egyre csökken az esélye, hogy Vandoorne 2019-re is lehetőséget kapjon, hiszen a McLaren által már jó ideje kinézett Carlos Sainz is elérhető lehet, ahogy a csapat újabb neveltje, a Forma-2-ben szépen teljesítő Lando Norris is megérdemelheti az F1-es bemutatkozást.

“Azt nem mondanám, hogy csalódtunk Stoffelben, de szeretnénk, ha gyakrabban verné meg a csapattársát, mint eddig. Mindig ezt szeretnénk, azt, hogy a csapattársak pariban legyenek, hétvégénként váltakozzon, ki a jobb” – mondta az Autosportnak a McLaren-vezér Zak Brown.

“Eddig nem volt erre képes, de azt nem mondanám, hogy csalódást keltett, ugyanis tavaly nagyon nehéz helyzetbe csöppent, és idén sem adtunk alá igazán jó autót. Emellett Fernando nagyon tehetséges és tapasztalt, és képes alkalmazkodni a nehéz helyzetekhez is. Úgy gondoljuk, hogy Stoffel jó munkát végez, de szeretnénk, hogy gyakrabban előzze meg Fernandót.”

Alonso nemrég kiállt Vandoorne mellett, azt mondta, hogy a belga jó versenyző, és az adatok alapján sokkal közelebb van hozzá, mint például Kimi Räikkönen volt a ferraris évükben.

A legvadabb pletykák ugyanakkor már azt fejtegetik, hogy Vandoorne a szezon végéig sem jut el a McLarennel, már a jövő hétvégi hazai futamára, a Belga Nagydíjra lecserélhetik, miután Lance Stroll állítólag Spára átül az apja által frissen megvásárolt Force Indiába, a Mercedes pedig a wokingiaknál szerez helyet Esteban Oconnak az idény végéig.