Sokáig a második helyen haladt Valtteri Bottas a 2018-as F1-es Magyar Nagydíjon, aki a futam második felében végig Sebastian Vettel támadásai ellen védekezett. A Mercedes mondhatni beáldozta a finnt, hogy tartsa fel a Ferrari németjét, így biztosítva a sima győzelmet Lewis Hamiltonnak.

Néhány körrel a verseny leintése előtt azonban Vettel megelőzte Bottast, ám a finn autója megsérült közben, így Kimi Räikkönen, majd nagy nehezen Daniel Ricciardo is utat talált mellette.

Az ausztrálnak nem volt egyszerű dolga, Bottas ugyanis védekezés közben belecsúszott a Red Bullba, megrongálva Ricciardo autóját és még inkább saját gépét.

Utóbbi esetért büntetésül 10 másodpercet hozzáírtak a finn idejéhez, de ez nem befolyásolta a futam eredményét. Emellett két büntetőpontot is kapott.

Bottas: Nem vagyok szárnysegéd! 1

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke így is megdicsérte Bottast. „Kissé keserédes, de Valtteri megérdemelt volna egy dobogós helyezést. Szenzációs szárnysegéd volt.” Az utóbbi mondat azonban felbőszítette a finn pilótát.

„Először is, fáj a szárnysegéd kifejezés” – mondta Bottas. „Másodszor, semmi pozitívum nem történt ezen a versenyen. Jobb eredményt szerettem volna elérni” – tette hozzá sértődötten. „Elméletileg egy kiállással meg kellett volna csinálni a versenyt. Korábban ki kellett állnunk Kimi miatt, mert ki akartuk védeni a támadását. Húsz körrel a verseny vége előtt még minden rendben volt.”

„Mi diktáltuk a tempót, de ekkor a hátsó gumik kezdték megadni magukat. A legjobb tudásom szerint védekeztem, amilyen agresszíven csak lehet, ám végül nagy kavarodás volt, törött első szárnnyal meg minden” – panaszkodott a finn.

Bottas állítása szerint nem fogja szó nélkül hagyni a szárnysegéd kifejezést. „Azt hiszem, beszélnünk kell a verseny után” – mondta. „A szezon felén túl vagyunk, és a pontkülönbség nagy, de a csapat egy ponton meg fogja hozni a döntést” – utalt a jövőbeni esetleges csapatutasításra a finn.

A Vettellel és Ricciardóval történt incidensekről Bottas azt gondolja, hogy sima versenybalesetek voltak, noha ahogy fentebb is olvasható, a versenybírák nem így gondolják. „Seb jó tempóval érkezett a kettes kanyarba, előtte volt egy kis csatánk. Az orrom még ott volt, ő kívülről jött, és nagyon korán befordult, nekem pedig nem volt hova mennem” – írta le az esetet Bottas. „Összeértünk, és csak én sérültem meg. Azt hiszem, versenybaleset történt.”

„Daniel eseténél is hasonló dolog történt. Sokkal inkább mellette voltam a belső íven, nem volt meg az első szárnyam fele, így blokkoltak a kerekeim. Biztos vagyok benne, hogy látta, hogy nagy tempóval érkezem a kanyarba, ám mégis befordult, és összeértünk” – mesélte.

Bottas egy kicsit később, lehiggadva már “pontosított” Twitteren:

“Szövegkörnyezetükből kiragadott dolgok a hírekben. Nem hívtam össze megbeszélést a főnökökkel, amiért Toto azt mondta, hogy tökéletes szárnysegéd voltam ezen a futamon. Nem szükséges. Csalódott voltam a versenyeredményem miatt, az adott pillanatban mindent negatív fényben láttam. De tudom, hogy értette, és ugyanezt mondta volna Lewisról is, ha ő lett volna ilyen helyzetben, neki lett volna ilyen versenye. Egyenlő feltételekkel küzdünk, 100 százalékosan bízom a csapatban ezt illetően. Minden rendben van. Nyomjuk tovább, jönni fog az eredmény!”