A Forma-1 amerikai tulajdonosa, a Liberty Media reformjai keretében 2018-ra véget vetett a grid girlök alkalmazásának, a rajtrácson az idei évtől a modelleket helyi autóversenyző-palánták váltják.

Sokan üdvözölték a régimódi, szexista szokás eltörlését, mások ugyanakkor fájlalják a hagyomány eltűnését, ráadásul még nőellenes élt is felfedezni vélnek a lépésben.

Az utóbbi csoportba tartozik a Monacói Nagydíj főszervezője, Michel Boeri is, aki azt mondja, a május végi utcai futamon idén is lányok lesznek a rajtrácson:

“Semmi gondunk a Libertyvel a grid girlök ügyét kivéve. A lányok most is ott lesznek a rajtrácson, csak nem tartanak majd táblákat. Kommunikációs hoszteszek lesznek. Gyönyörűek, a kamerák most is őket mutatják majd” – nyilatkozta a Monaco-Matinnek.

“Amerikai barátaim feltételezik, hogy (a grid girl szerep) sértő a nők számára, de a mi hoszteszeink modell- és PR-iskolákba járnak, jól megfizetik őket. Miért akadályoznék 30 nőt abban, hogy pénzt keressen?”

Oroszországban szintén nem akarják eltüntetni a lányokat:

“A gyerekek illenek a focihoz, de az autóiparban mindig is lányokat alkalmaztak, és ez sosem festett furcsán. Ha sikerül megegyeznünk a Libertyvel, mi igyekszünk újjáéleszteni a hagyományt. Ráadásul a mi lányaink a legszebbek” – idézte a miniszterelnök-helyettes Dimitrij Kozakot az Interfax hírügynökség.

“Nem helyénvaló gyerekeket vinni a pályára, ők félnek a műszaki dolgoktól” – tette hozzá.

Forrás: Fotó: Europress