Bár a versenyzők sosem soroltak be egyöntetűen az idén kötelezően bevezetett fejvédő keret, az ún. glória mögé, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Jean Todt nagyon nem veszi jó néven, hogy egyesek még most is kritizálják az eszközt, ugyanis állítása szerint a pilóták szakszervezete, a GPDA kérte az újítást.

“Rövid az emlékezetük, ugyanis a versenyzők kérték. 2015. december 16-án kaptam egy Sebastian Vettel, Jenson Button és Alex Wurz (akkori GPDA-vezetők) által aláírt levelet, amelyben sürgették a fejvédők bevezetését. Én azt mondtam, rendben, itt vagyunk, hallottuk a kérést” – nyilatkozta Todt egy londoni rendezvényen kedden.

“Azon nyomban kiemelt feladattá tettük ezt a műszaki stábnál. Aztán 2016. július 27-én tartottunk egy megbeszélést, amiről tudtak a pilóták is, és azt kérték, legyünk határozottak, tartsuk tiszteletben a biztonságot illető kérésüket, ezért el is döntöttük a kérdést.”

“Be kell valljam, hogy meglep a dolog. Tudják, hogy imádom az F1-et, de ezt az oldalát gyűlölöm. Egyesek nem tartják magukat a szavaikhoz. Számomra a legfontosabb érték az életben a lojalitás, hitelesség és az, hogy az ember kiálljon a korábbi tettei mellett. Mi így tettünk, míg egyesek megfeledkeztek erről, de ez van” – panaszkodott Todt.

F1: Szószegők a pilóták? 1

Az FIA-elnök a Mercedes-főnök láncfűrészes nyilatkozatára – legszívesebben azzal esne a glóriának – nem is akart reagálni:

“Annyit mondhatok erre, hogy én imádom az F1-et, és szerintem mindannyiunknak szeretni kellene. Akárkiről is legyen szó, helytelen, ha nyilvánosan támad valamit, amit bevezettünk. Én mindig szeretem a konstruktív kritikát, mert az előremozdítja a dolgokat, de a nyilvános panaszkodás nem tesz jót az F1-nek, abban nem látok értéket.”

Todt hangsúlyozta, hogy az FIA-nak erkölcsi kötelessége volt bevezetni a glóriát:

“Számomra elképesztő, hogy egyesek szerint az autóversenyzésnek veszélyesnek kell lennie, és ha meghal valaki, hát meghal. Ha lehetőségünk van megakadályozni ezt, hogyan ne óvjuk az életet? A glória egy biztonsági eszköz. Az emberi természethez tartozik a változások ellenzése, de ha a tapasztalatok, a kísérletek alapján tudjuk, hogy hasznos változtatásról van szó, akkor végre kell hajtanunk. El tudják képzelni, milyen érzés lenne, ha történne valami (baleset), amit a glória megakadályozhatott volna?”

F1: Szószegők a pilóták? 2