A csontig hatoló hideg egyre inkább elkerül minket, de legyen bármilyen erős a klímaváltozás, Jakutszk lakói nem számítanak enyhe télre. Az 1632-ben alapított városban még soha nem kúszott fagypont fölé a hőmérő higanyszála november 10. és március 14. között, januárban pedig -38,6 fok az átlaghőmérséklet.

A leghidegebbet, -64,4 fokot 1891. február 5-én mérték, de nyáron nem ritka a 30 fok sem. A helyiek tehát kapnak hideget-meleget, de igazán a ritkán tapasztalható fagyos idő miatt különleges a 270 ezres város, és úgy látszik, ezt egyre inkább felfedezik a turisták is.

A téli extrém hideg teret ad a szórakozásnak is, könnyen művészeti alkotások készíthetőek, hiszen szinte minden azonnal megfagy, a kiteregetett ruha ugyanúgy, mint a kínai zacskós tészta. 

Ilyen az élet a -50 fokos télben az oroszoknál 1

A hőmérő higanyszála leszaladt a skáláról

Ilyen az élet a -50 fokos télben az oroszoknál 2

Egy elszánt, sőt vakmerő olasz 22 éves bringás Lorenzo Barone ebben az időben járja körbe a térséget két keréken.

Ilyen az élet a -50 fokos télben az oroszoknál 3

Levesből szobor

Ilyen az élet a -50 fokos télben az oroszoknál 4

Tavaszig nincs felszállás

Ilyen az élet a -50 fokos télben az oroszoknál 5

-60? Akkor felvesszük a nagykabátot

A hideg nem kifogás a fürdőzés kihagyására, helyi idősek is megmártóznak a fagyos vízben, hogy utána a porhóba fekve frissüljenek fel. Ez a videó -30-35 Celsius foknál készült, ez még fürdésre alkalmas hőmérséklet Jakutszk térségében. Az iskolák is működnek még ilyenkor, viszont ha tartósan -45 fok alatti a hőmérséklet, akkor a 7-11 éves diákok otthon maradhatnak, de a nagyobbaknak ugyanúgy kötelező részt venni az órákon.

Itt még az a legenda is megdől, hogy a vodka sosem fagy meg. Ha tartósan -40 fok alatt van a hőmérséklet (márpedig itt ez előfordul) akkor a gyárilag 40 százalékos nemzeti orosz italt csak jeges kockaként nyalogatva lehet fogyasztani. Ez természetesen nem tántorítja el a helyiek a védőital bevitelétől, egy helyi túravezető készségesen mutatja meg, hogy harap a vodka-kása mellé némi kopogósra fagyott tésztát. 

Ha pedig szeretnénk a törölközőből asztalt gyártani, elég csak némi havat olvasztani tábortűz felett, majd az abba mártott, nedves ruhadarabot lóbálni pár percig, és kész is a kőkemény tábla.

Ha pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy indul be ilyen brutális hidegben egy teherautó dermedt olajjal, akkor ez a videó választ ad a kérdésre.