Na, de fájdalmat érezni nagy vécézés után ugyanolyan természetesnek tekinthető-e? Vajon mindenkivel előfordul? Nos, a helyzet az, hogy joggal gyanakodsz. Ha a WC-n ülve tompa, nyilalló, esetleg szúró fájdalmat érzel székelés közben a végbéltájékod körül, akkor több mint valószínű, hogy aranyérrel van dolgod. Pontos diagnózist csak az orvos tud felállítani, de nem árt, ha figyelmet fordítasz a tünetekre, mert ez egy olyan dolog, ami magától nem fog elmúlni. 

Az aranyérrel való első találkozás szinte mindig fájdalommal jár. Mindenkinél más-más idézheti elő mindezt, de az orvosok szerint civilizációs betegségről van szó, becslések szerint az emberek harmadát érinti ez a probléma. Hozzá kell tenni: anatómiai eredete is van, hiszen kialakulását a kétlábon járás idézte elő, mivel a végbél tájéki vénás fonatokban nincsenek billentyűk, így a vér is nehezebben távozik onnan. 

Fájdalom a végbélnél? Ez lehet az oka 1

Ha ilyen az arcod vécézés közben, akkor baj van.

Nekem is lehet aranyerem? 

Nyilván nem szükségszerű, hogy mindenkinek aranyere legyen, sőt. De tény és való, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor várható, hogy “kijön” ez a kellemetlen betegség. Ha sokat ülsz rendkívül kemény felületen, például deszkán, akkor az nagyon megviseli a végbél tájéki ereket, de a szülés miatti haskompresszió is előhozhatja. Az ülőmunkáról nem is beszélve, hiszen az emberi testet alapvetően nem arra találták ki, hogy 8-10 órát egy helyben üljön. Régebben az aranyeresség úgy 50 év körül jelentkezett, napjainkra már jellemző, hogy 30 év körüli felnőtteknek is szembesülniük kell ezzel a problémával. 

Arról nem is beszélve, hogy hajlamosak vagyunk egyoldalúan, rostszegényen táplálkozni. A rengeteg finomított szénhidrátot tartalmazó, cukrokban gazdag étrend előidézheti az aranyeret, mivel a széklet keménnyé válik, ezáltal csak jelentős erőlködéssel, nyomással lehet tőle megszabadulni. Ez a fokozott igénybevétel megterheli a végbéltájéki ereket, könnyebben alakulhatnak ki aranyeres csomók, amelyeket nemcsak a fájdalom miatt érdemes komolyan venni, hanem azért is, mert táptalajt nyújthatnak a rosszindulatú daganatoknak is. 

Fájdalom a végbélnél? Ez lehet az oka 2

Az aranyér kezdetben kicsit, később nagyon tud fájni.

A fájdalom csak a kezdet  

A székelés közben, a végbélnyílásnál jelentkező fájdalom általában a vécézés után is megmarad egy ideig, ezért sokan ilyenkor úgy érzik, mintha szögesdrótba ültek volna bele, még akkor is, amikor éppen csak egy kényelmes fotelben készülnének helyet foglalni. A kellemetlen szúró érzés ráadásul nemcsak a toaletten töltött idő, hanem más helyzetekben, például biciklizés közben is előjöhet.

Idővel a fájdalom mellé más kísérőtünetek is megjelenhetnek. A begyulladt aranyér fájdalmas, kemény dudorrá válik, amelyet a végbélnyíláson keresztül is ki lehet tapintani. Ez a dudor időként – például a száraz WC-papírral történő találkozás miatt – vérezhet is, így pecsételő vérzés nyomai fedezhetők fel a fehérneműn, vagy a WC-papíron. 

Fájdalom a végbélnél? Ez lehet az oka 3

Első ránézésre ez egy kényelmes kanapé. Ha aranyered van, akkor még erre se akarsz leülni.

A fenti tünetek észlelésekor valószínűleg még első, vagy második stádiumú aranyered van, de kezelés nélkül a dolog súlyosbodhat is. Harmadik stádiumban ugyanis már nem lehet számítani az aranyeres csomó spontán visszahúzódására, ezért a fájdalom mellett szinte minden alkalommal élénkpiros vérzés alakulhat ki. Sőt, akár nyálkahártya gyulladás is jelentkezhet.

A negyedik stádiumban pedig a végbélből kifordult csomók már nem visszahelyezhetők és a váltakozó erősségű végbélnyílás környéki fájdalom mellett erősebb vérzések is előfordulhatnak. Egyfajta szövődményként pedig akár aranyeres krízis is jelentkezhet, amelyet komolyabb láz is kísérhet. 

Kihez forduljak? 

Jól látszik tehát, hogy a székeléshez köthető, végbélnyílással kapcsolatos fájdalmakat és tüneteket nem szabad lebecsülni, hiszen akár komolyabb problémákat is előidézhetnek. Éppen ezért, ha ilyet tapasztalsz magadon, mindenképpen keress fel egy proktológust, akivel meg tudjátok beszélni a szükséges kezelést.

Persze, megijedni sem kell, hiszen, ha elég korán “elcsíped” az aranyeret, akkor akár “házi” kúriával, ülőfürdővel, aranyeres kenőccsel vagy kúppal kikezelheted ezt a kellemetlenséget és elfelejtheted a fájdalmas vécézéseket is. Ha az aranyeredet a helytelen táplálkozás idézte elő, akkor nem árt, ha változtatsz rajta és a rostokban gazdag menüre helyezed a hangsúlyt, mert akkor máskor is kénytelen leszel szembesülni ezzel a problémával. 

Hirdetés

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

A Proktis-M kúp és Proktis-M plus kenőcs – telitalálat aranyér ellen. A hialuronsav és a gyógynövények gyorsan enyhítik a tüneteket, csillapítják a fájdalmat, csökkentik a gyulladást és segítik a szövetregenerációt.

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg  kezelőorvosát!

Fájdalom a végbélnél? Ez lehet az oka 4

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz