A közösségi médiában adott hangot csalódottságának egy brit édesapa, akit nem engedtek be az elektromos autójával a liverpooli Alder Hey kórház parkolójába, amikor orvoshoz vitte a fiát. A férfi az egyik biztonsági őrtől megtudta, azért nem használhatja a parkolót, mert „kigyulladhat”, de akár „fel is robbanhat” az autója – írja a Carscoops.

Ugyan nem értett egyet a magyarázattal, a férfi követte a biztonsági őr útmutatásait, és az utcán parkolt le. Később az X-en osztotta meg a tapasztalatait, csatolva egy dokumentumot, amely szerint egy belső égésű motorral szerelt autók esetében hússzor nagyobb a tűz valószínűsége, mint az elektromos autóknál.

A kórház a BBC-nek eljuttatott közleményében azt írta, hogy ideiglenesen korlátozták az elektromos autók parkolását, amíg korszerűsítik annak tűzoltóberendezését – azt ígérik, az új rendszernek már a villanyautó-tüzek sem fognak megkottyanni. A munkálatok ideje alatt a villanyautóval érkezők a fő kórházi parkolót vehetik igénybe, ahol tizennégy parkolóhelyen a járművek töltésére is lehetőség van.

A szakértők mégis túlzónak tartják ezt a szintű óvatosságot a kórházvezetés részéről. Az EV FireSafe adatai azt állítják, hogy egy benzinmotoros autó 80-szor nagyobb eséllyel gyullad ki, mint egy elektromos hajtású jármű – más kérdés, viszont, hogy a villanyautók akkumulátor-tűzének megfékezése speciális eszközöket igényel, hevesebben és hosszabban lángolhatnak, mint a hagyományos hajtású autók.