Huszonnégy európai városba, köztük Budapestre is ellátogat a Tesla futurisztikus SUV-ja, amely 2023-ban került gyártásba. A Cybertruck egyelőre csupán Amerikában érhető el, de júniusban a magyar érdeklődők is megnézhetik élőben.

Négy napot fog Budapesten tölteni a Cybertruck – június 12–15., 9:00 és 18:00 között –, és már regisztrálni is lehet az eseményre – írja a Villanyautosok.hu. A bemutatóautók Hollandiába érkezéséről már elkezdtek terjedni a fotók az X-en.

 

Az alábbi városokban turnéznak majd a Cybertruckok: London, Manchester, Berlin, Hamburg, Madrid, Barcelona, Budapest, Velence, Milánó, Róma, Varsó, Párizs, Bécs, Prága, Lisszabon, Amszterdam, Oslo, Koppenhága, Stockholm.

Európában két fő oka van annak, hogy nem forgalmazható a Cybertruck: az egyik a magas tömeg, a másik pedig a kritikus gyalogosvédelmi teljesítmény.

„Reméljük, hogy a Tesla nem hozza el Európába ezt a járművet. Egy ilyen nagy méretű, teljesítményű és tömegű jármű halálos fenyegetést jelent a gyalogosokra és kerékpárosokra nézve” – nyilatkozta korábban az európai közlekedésbiztonsági tanács egyik tagja.

Más elemzők a nemesacél karosszérialemezeket tartják veszélyesnek, mivel ezek nem úgy deformálódnak ütés hatására, mint az autóiparban hagyományosan alkalmazott acél-, alumínium- vagy műanyag lemezek. Emiatt felmerül a kérdés, vajon képes lesz-e csillapítani a fellépő erőket, ha egy gyalogos feje vagy felsőteste az autónak csapódik.

Magyarországra jön a Cybertruck 1

A két villanymotoros, összkerékhajtású variáns több mint 3,5 tonnát nyom, azaz B kategóriás jogosítvánnyal nem is vezethető. 

A Tesla Cybertruck hátsókerék-hajtású alapverziója 60 ezer dollárba (22 millió Ft) kerül Észak-Amerikában. Az összkerékhajtású variáns hajszál híján 80 ezer dollár (29 millió Ft), míg a 855 lóerős csúcsmodell, a Cyberbeast kerek 100 ezer dollárért, 35 millió forintért lehet a vevőké 2025-től.