Többször beszámolt már róla a Vezess, hogy mennyire gyerekcipőben jár még az autonóm vezetés technológia. Magyarországon egyelőre kevésbé, a világ különböző pontjain viszont már elkezdtek terjeszkedni az önvezető autók, az Amerikai Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban több robottaxi-szolgáltatás megkezdte a működését.

Gördülékenynek viszont eddig nem mondható a folyamat, így számos helyi lakos türelme elfogyott, ezért kicsinyes módszerekkel szabotálják a robottaxikat:

Legutóbb a texasi Austinban okozott komolyabb bonyodalmakat az egyik szolgáltató, a Cruise flottája. Több felvétel megjelent a közösségi médiában arról, ahogy az egyik este az elektromos, önműködő Chevrolet Boltok több utcát is eltorlaszoltak, több jármű ráadásul a szemközti sávban állt meg. Szemtanúk bevallása szerint a Cruise munkatársai távirányítással próbálták meg megtisztítani az utat a megrekedt autóktól.

A káosz kapcsán a Drive megkeresésére a Cruise szóvivője azzal védekezett, hogy a kialakult helyzethez a „sűrű gyalogos- és járműforgalom vezetett az utcában”. Hozzátették, az autók tervezésénél a biztonság élvezett prioritást, így a gyalogosok védelmét is kiemelten fontosnak tartják. A nagyjából húsz autó távműködtetésű navigálásával sikeresen elhárították a torlódást.

@realhousewivesofatx

this is getting our of hand

♬ original sound - Real Housewives of Austin

@sophie.stoeger #westcampus #cruisecar #selfdrivingcars #austin ♬ original sound - Sophie Stoeger

Mivel már többször – a nyáron például San Franciscóban – előfordult hasonló helyzet, a helyi lakosokat is elkezdték nyugtatni a Cruise-nál. Mint arra a Carscoops kitért, a KXAN-nek nyilatkozva a Cruise regionális vezérigazgatója elismerte, hogy „nem vagyunk tökéletesek”.

„Lesz, amikor a járműveink olyan szituációkat tapasztalnak, amikben elbizonytalanodnak annak kapcsán, mit tegyenek. Ilyenkor az alapértelmezés szerint a legbiztonságosabb megoldást fogják választani: a félrehúzódást” – magyarázta.