A michigani rendőrség  drámai fedélzeti kamerás felvételein egy 2017-es Buick Encore látható, ahogy bizonytalanul, veszélyesen halad a helyi autópályán. Első pillantásra úgy tűnik, mintha egy ittas, beteg, rosszléttel küzdő sofőr tipikus esete lenne, aki kontrollálatlanul cikázik az úton.

A rendőrség szerint azonban a volán mögött ülő személytől a hivatalos iratokat is hiába kérték, a szóban forgó vezető ugyanis egy 10 éves srác volt.

Szerencsére ebben a rövid autós üldözésben senki sem lövöldözik vagy hal meg, az üldöző rendfenntartóknak végül a technika segített az ügy lezárásában. 

“A járőr körülbelül egy mérföldön át a gyanúsított mögött volt, bekapcsolt fényekkel és szirénákkal, miközben az OnStar leállította a Buickot, lehetővé téve a biztonságos megállást. Szerencsére senki sem sérült meg ebben az incidensben” – áll a michigani állami rendőrség Twitter-bejegyzésében. 

A fiatalkorú szerencséjére vagy szerencsétlenségére a járművet felszerelték a General Motors OnStar fedélzeti biztonsági rendszerével, amely segítségével le lehet állítani az autót távolról is, műholdas kapcsolat segítségével. Ilyenkor a vezetőt a jármű a műszerfalán írásban illetve az operátoron keresztül hanggal is figyelmeztetik, hogy a motor leáll. A fék és a kormány viszont továbbra is működőképes marad, így mást nemigen tehet, mint megáll.

Ebben az esetben pont ez történt, a rendszer leállította a motort, így a rendőröknek nem kellett drasztikusabb eszközöket bevetniük. A rendőrségi jelentés szerint a fiatal fiú állítólag azért lopta el a 2017-es Buick Encore terepjárót, mert az édesanyjához akart eljutni Detroitba.