Filmbe illő jelenetet rögzített egy autós fedélzeti kamerája a napokban, melyen az látható, hogy az M0-s autóúton, közvetlenül az M3-as autópálya csomópontja előtt egy motoros húz el az autó mellett. Önmagában ebben semmi különleges nem lenne, viszont közben úgy egykerekezett, hogy attól sokak álla biztosan leesik.

A KRESZ ráadásul nem is tiltja a motorosoknak az efféle manővereket, sőt, azokra konkrétan nem is tér ki – persze, vannak olyan paragrafusai, amik alapján szabályosságuk kétségbe vonható, így a Bp-i Autósok Közössége által nyilvánosságra hozott felvételen látottak esetében is.

Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyon biztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon

– idézi egy tavalyi cikkében a KRESZ egyik ilyen, szám szerint a harmadik paragrafusát a Hegylakók.hu, ami szerint értelmezhető az egykerekezés a közlekedés megzavarásaként, személyi sérülés esetén ráadásul máris a Büntető Törvénykönyv kerül képbe, pontosabban annak a 234. és 235. pontja:

  • „Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton más vagy mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”
  • „Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

A motoros szakportál megjegyzi azt is, hogy Romániában határozottan tiltják az egykerekezést, és akik ezt figyelmen kívül hagyják, akár a jogosítványukat is elveszíthetik.