Az angliai M56-os autópályán, közvetlenül a manchesteri repülőtér előtt parkolt le egy Citroën C4 Cactus sofőrje, miután az interneten szembesült a repülőtéri parkolási díjakkal. Az északnyugati autópálya-rendőrök el is kapták a költséghatékonyságra figyelő autóst, aki kapott egy ún. TOR-t, ami nagyjából egy figyelmeztetésnek felel meg – olyan közlekedési szabálysértések miatt adható járművezetőknek, mint például a gyorshajtás.

Az autós érkező utasokra várakozott, és állítása szerint azért döntött a szabálytalan megoldás mellett, mert drágállotta a repülőtéri árakat, amikor szembesült azokkal az interneten. Csakhogy az Egyesült Királyságban azokat is büntetik, akik indokolatlanul tartózkodnak a leállósávban: 100 angol font (kb. 45 ezer forint) a bírság, három büntetőpont kíséretében.

Egyes kommentelők meg is jegyezték az eset kapcsán az interneten, hogy még mindig olcsóbb a repülőtéren parkolni, mint a bírságot fizetni. A manchesteri repülőtéren 30 percnyi várakozásért 6 angol fontot, azaz átszámítva közel 2700 forintot kérnek el az utasok felvételére szolgáló, rövid idejű tartózkodásra alkalmas parkolóban.

Való igaz, elég borsos az ár – a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren a hasonló, terminálépület előtti parkolóhelyek esetén is nagyjából ugyanennyit, 2500 forintot kell fizetni fél óráért. Összehasonlításképpen érdemes megjegyezni, hogy a terminálépülettől távolabb, néhány percnyi sétára eső, főként huzamosabb idejű, akár többnapos vagy -hetes várakozásra ajánlott parkolókban napidíjas rendszer (is) működik: 3500-3900 forint az első nap, utána minden egyes napért körülbelül 1000 forintot számolnak fel.

Mint azt a LADbible írja, az internetes fórumokon a megoszló vélemények között vannak, akik azt állítják, mivel elég gyakori jelenség ez, valamit tenni kellene a rövid távú parkolás kapcsán, „ha az emberek úgy gondolják, hogy az autópályán parkolni életképes alternatíva lehet”.

Évekkel ezelőtt Magyarországon is felütötte a fejét a jelenség: ahogyan arról akkoriban beszámoltunk, az ötperces ingyenes parkolás okozott komolyabb fennakadásokat a repülőgépek érkezési idejének kiszámíthatatlansága miatt, és ezért sokan a 4-es főút szélén várakoztak, bármennyire is szabálytalan.