Bő egy hete világszerte, így a hazai mozikban is nagy sikerrel fut a Denevérember 10. élőszereplős filmje – Az öngyilkos osztagot és Az Igazság Ligáját nem számoljuk –, a The Batman.

A Twilight-filmekben tinilány-bolondító vámpírként befutott, de azóta komolyabb, drámaibb szerepek felé fordult Robert Pattinson főszerelésével készült, Andy Serkist, Zoë Kravitzet, Colin Farrellt, Paul Danót és Jeffrey Wrightot is felvonultató új filmben a Denevérember eddig mozivásznon nem igazán látott, detektívoldalát is látjuk, de azért kütyükből, egyedi fegyverekből és járművekből sincs hiány, természetesen új Batmobilnak is örülhetnek az erre fogékonyak.

Batmobilt szeretnél? Mutatjuk, mennyibe fájna 1

Az új filmben izomautóval jár a Denevérember (Forrás: Getty Images)

Míg a 60-as évek meseszerű, itt-ott pszichedelikus, karikírozott megvalósulásában már-már cirkuszi autóval járt az álarcos igazságosztó, a Tim Burton-filmek gótikus, retrofuturisztikus cirkálót adtak alá, Christopher Nolan világában kész harcjárművel, a Tumblerrel döngetett a Denevérember, illetve „Batfleck” is valami hasonlót hajtott. A 2022-es denevérmobil újabb stílusváltás: az új filmben egy második generációs Dodge Chargerre emlékeztető amerikai izomautós, kit caros feketeséggel üldözi a bűnt a címszereplő.

Ízlés kérdése, kinek melyik a kedvence, de az is tagadhatatlan, hogy mindegyiknek megvan a maga karaktere, bája.

Batmobilt szeretnél? Mutatjuk, mennyibe fájna 2

Szent Batmobil, Batman! (Forrás: Getty Images)

Erre gondolhattak az autópiaci szakértő Select Car Leasingnél is, amikor az autópáncélozó specialista Armormaxszal együttműködve kiszámolták, mennyibe is kerülne, ha valaki szeretne összehozni magának egy, a fenti járgányok vonásait egyesítő Batmobilt.

1. Teljes páncélozás

Több Batmobilra is lőttek már a zsiványok kézifegyverrel, próbálták már őket felrobbantani, de mindegyik túlélte a dolgot – ahhoz, hogy a saját autónkat is hasonlóan golyó- és robbanásállóvá tegyük, kb. 62 ezer dollárt, jelenlegi árfolyamon 21,6 millió forintot kellene elköltenünk.

2. Távirányításos fedélzeti gépfegyver

Az 1989-es filmben láthattuk, hogy a Batmobil akkor is halálosan veszélyes lehet, ha gazdája benne sem ül. A távműködtetésű automata gépfegyverrendszer beépítése – már ha legális lenne az ilyesmi – 88 557 dollárt, forintban 30,75 milliót kóstálna.

Batmobilt szeretnél? Mutatjuk, mennyibe fájna 3

A Snyder-féle járgány is tudott lőni (Forrás: Getty Images)

3. Megerősített, defekttűrő abroncsok

A kasztni páncélozása igen hasznos dolog, de még a Denevérembernek is nehezen megy a bűnüldözés, ha járműve sérült, kilőtt, defektes kerekekkel egy helyben álló műtárggyá silányul – ezért kellenek az igen strapabíró abroncsok. Egy ilyen „golyóálló” szett hajszál híján 1800 dollárba, 625 ezer forintba kerülne.

4. Golyóálló üvegezés

A karosszéria elemei és a kerekek mellett a kilátást szolgáló felületeknek, szélvédőknek is bírniuk kell a gyűrődést. A ballisztikus/golyóálló üvegek persze nem olcsók, de a saját Batmobilunk építésénél nyilván erre is szánni kellene, a gyűjtés szerint darabonként 2283 dollárba kerülne darabja. Számoljunk egy nagyobb és két kisebb üveggel, nagyjából két teljessel, ez összesen 1 580 000 forintra jönne ki, de azután már tényleg lőhetne minket a Joker, a Pingvin vagy bármelyik alantasuk, nem lenne mitől félnünk.

Batmobilt szeretnél? Mutatjuk, mennyibe fájna 4

A Nolan-univerzumban kész tankja volt Batmannek, ezt lehetett lőni, nem ártott neki (Forrás: Getty Images)

5. Füstgenerátor/-gránátok

A Batman Superman ellen-ben a Denevérember ólomtartalmú füstgránátokkal igyekezett akadályozni a kriptoni szuperhős röngtenglátását. Súlyosan mérgező füstöt nyilván nem eregethetnénk saját Batmobilunkból – épp elég, ami a kipufogón távozik –, de a hadászatban és a focilelátókon is használt „hétköznapibb” ködöt generálhatnánk a mi autónkból.

Egy ilyen berendezés nem is lenne olyan drága, az Armormax 792 dollárt, kb. 275 ezer forintot számított rá.

Batmobilt szeretnél? Mutatjuk, mennyibe fájna 5

Tim Burton sajátos látványvilágot adott a Denevérembernek 1989-ben (Forrás: Getty Images)

Ha összeadjuk a fentieket, nagyjából 55 millió forintig jutunk, igaz, ezek mind csak a kiegészítők, amelyeket – feltéve, hogy valóban ütőképes járgányt akarunk –, műszakilag kiváló, erős, nagy teljesítményű autóra kellene felszereltetni, számoljunk erre mondjuk 20 milliót.

Saját Batmobil 75 millióért – neked megérné, ha futná rá?