Csodás álmok váltak valóra a 80-as években. Olyan sportautókat adtak a világnak kis műhelyek, melyeket még ma is emlegetünk akkor is, ha sosem láttuk őket élőben. Ilyen a Vector is, Jerry Wiegert nagy álma arról, hogy egy amerikai szupersportautó is lehet olyan jó, mint bármi más. A  Vector W8 nagyot szólt, jövője mégsem volt. Wiegert 2021 januárjában meghalt, és most minden, amit felépített, a szemétre került.

Így került szemétre egy komplett sportautógyár 1
Így került szemétre egy komplett sportautógyár 2

Így került szemétre egy komplett sportautógyár

Így került szemétre egy komplett sportautógyár

Így került szemétre egy komplett sportautógyár 15
Így került szemétre egy komplett sportautógyár 16
Így került szemétre egy komplett sportautógyár 17
Így került szemétre egy komplett sportautógyár 18
Így került szemétre egy komplett sportautógyár 19
Így került szemétre egy komplett sportautógyár 20
Így került szemétre egy komplett sportautógyár 21
Így került szemétre egy komplett sportautógyár 22
Így került szemétre egy komplett sportautógyár 23
Így került szemétre egy komplett sportautógyár 24
Így került szemétre egy komplett sportautógyár 25
Így került szemétre egy komplett sportautógyár 26
Fotó megosztása:

Azt gondolnánk, hogy a vállalat, melyet évtizedeken keresztül igyekezett életben tartani, és amire tulajdonképpen az egész élete ráment, örökösökre marad. A helyzet azonban más. Wiegert halálával a hagyaték tulajdonos nélkül maradt, pedig a Vector Motor az utolsó napig működött és fejlesztett, a legújabb Vector már a kanyarban volt, mégsem készült el.

Ezeket a fotókat az Auto Conduct írója készítette Wiegert műhelyének felszámolásakor. Tulajdonképpen egészen a véletlen műve, hogy az utolsó pillanatban még bárkinek köze lehetett ahhoz, amit Jerry hátra hagyott. Leo Mayorquin, az Auto Conduct írója – és még pár kíváncsiskodó – a “költöztetőkkel” együtt érkezett a helyszínre, akik inkább csak takarítók voltak, mert el csak pár dolgot vittek.

Így került szemétre egy komplett sportautógyár 27

Így került szemétre egy komplett sportautógyár 28

Miután Mayorquin látta, hogy a Vector-alkatrészeket szemétként kezdik pakolni egy konténerbe, megkérdezte, mégis mi az ördögöt művelnek. A helyzet pedig egyszerű, a műhelynek már új bérlője van, és teljesen ki kellett üríteniük a helyet az átadásra. Mint minden rendes autóőrült, Mayorquin sem hagyta ezt szó nélkül, és a költöztetők engedélyével összeszedte, amit csak tudott, de a helyzet így is ritka siralmas.

Wiegert összes feljegyzését, dokumentumait, terveit és a Vector-modellek műszaki rajzait már jó előre felhalmozták, teljesen rendezetlenül. Ezeket próbálták menteni, amennyire a helyzet engedte. Ezek mellett pedig egy halom alkatrész, karosszéria-öntőforma és miegymás hevert szanaszét az udvarban. A kisebb alkatrészek konténerekben végezték, egy-két komplett karosszéria, de főleg építőformák, vázak és állványok viszont tréleren, ezeket elárverezték.

Így került szemétre egy komplett sportautógyár 29

Még annyira sem méltatták a karosszériák árverését, hogy alaposan átnézzék a fotókat. Korábban lehetett licitálni a karosszériákra és a márka egyik fanatikusa, Robert Lewis is sikeresen vásárolt egyet. Az csak a költöztetésen derült ki, hogy az egyetlen fotóval árult tétel valójában kettő, miután fotózott karosszéria mögött volt még egy és még nagyon sok alkatrész, de ezzel a részlettel senki nem törődött.

Így került szemétre egy komplett sportautógyár 30

Jerry Wiegert álma volt, hogy az amerikai autógyártást a szupersportautók történelmébe is beírja. Ha úgy nézzük, sikerrel járt, a 625 lóerős, duplaturbós Chevy V8-assal szerelt W8-ból elkészült majdnem 20 darab mostantól még inkább érdekes lesz. A vadészgépek ihlette sportkocsi formája és teljesítménye lenyűgöző volt, persze a kisipari megoldások miatt sosem lett igazán sikeres, és több befektető- és tulajdonosváltás után a kis cég végül ismét Wiegert tulajdonába került. Ha egy nagyobb vállalat birtokolja, talán nem került volna szemétre, így viszont a történet vége sajnos elkeserítő.

Így került szemétre egy komplett sportautógyár 31