A Longtail Aviation áruszállító légitársaság VQ-BWT lajstromjelű, Boeing 747-es gépe február 20-án délután szállt fel a hollandiai Maastricht repülőteréről. A cél a New York-i JFK reptér volt. A felszállást követően nem sokkal a repülőgép egyes számú hajtóműve meghibásodott, alkatrészek és turbinalapát-darabok zuhantak ki belőle, amelyek a reptértől néhány kilométerre lévő Meerssen településen értek földet.

 

A darabok szerencsére csak könnyebben, de megsebesítettek egy nőt és egy gyermeket, több alkatrész az autókra zuhant. A helyszínen készült fotók szerint egy turbinalapát egy személygépkocsi tetőlemezébe fúródott. Hatalmas szerencse, hogy ez nem talált el így senkit. Egy szemtanú arról számolt be, hogy a felszálló repülőgép hajtóművéből kicsapó lángokat látott, és robbanás hangját is hallotta.

 

Amint a repülőgép személyzete észlelte a bajt, azonnal vészhelyzetet jelentett, és a Belgiumban lévő Liege repülőterén szállt le, biztonságosan. A hatóságok az esemény és a repülőgép vizsgálatát megkezdték. Az érintett gép 30 éves, karrierjét a Singapore Airlines flottájában kezdte 1991-ben, 2006-ban alakították át áruszállítóvá. Ez a 747-es 2020. június 3-án járt Ferihegyen, akkor még EW-511TQ lajstromjellel, a fehérorosz Ruby Star légitársaság üzemeltetésében. A gép tavaly novemberben került a Longtail Aviationhez.

A Boeingek nem szerepeltek túl jól ezen a hétvégén, ugyanis egy Denverből Honolulu felé tartó repülőgép hajtóműve is kigyulladt és darabjaira hullott felszállás után. Ezután a gép visszafordult és sikeres kényszerleszállást hajtott végre a denveri repülőtéren. A fedélzeten senki sem sérült meg, a hajtóműről leváló darabok a Denvertől körülbelül 20 kilométerre lévő Broomfield városában szóródtak szét. A lakosság azt hitte, hogy egy komplett repülőgép zuhant le. A helyi rendőrség szerint kész csoda, hogy senki nem sérült meg.