Az előrejelzések alapján a nyugati megyékben a kezdeti hószállingózást, gyenge havazást követően ónos esőre, fagyott esőre, majd esőre egyaránt számítani kell. Kiemelten Zala megyében, Vas és Győr-Moson-Sopron megyék keleti részén, valamint az ettől kissé keletebbre fekvő területeken az éjféli óráktól kezdve egészen csütörtök délelőttig számíthatnak a közlekedők ónos esőre, emiatt pedig hosszabb menetidőre.

A csapadék halmazállapota csütörtök napközben egyre nagyobb területen esőre vált át, ónos eső, havas eső, havazás legtovább a nyugati határ mentén fordulhat elő.

A Magyar Közút szakemberei a következő napokban is 12 órás, váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálatot biztosítva végzik a szükséges téli feladatokat. Ónos eső esetén a lehetséges helyszíneken megelőző sószórást végeznek. Ez ugyanakkor csak ott lehet hatásos, ahol kisebb mennyiségű fagyott eső hull, ugyanis az esőzésből átforduló csapadék könnyen lemoshatja a burkolatról a megelőzésképpen kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat is, így az ónos eső azonnal a burkolatra tud fagyni. Ráadásul az ónos eső ideje alatt a beavatkozási idők is hosszabbak.

Hogy mi is pontosan ez a csapadék, hogyan alakul ki és miként lehet ellene védekezni, arra remek választ ad az alábbi videó:

a videó a hirdetés után indul

 

Az év elején egyik olvasónkat, Siket Norbertet ihlette meg az ónos eső, és versbe foglalta ezt az időjárási jelenséget.

Égből jövő korcsolyapálya

Enyhe reggel támadt,
Fegyveresen lázadt,
Köpvén nyúlós nyálkát,
Kövér, csúszós pályát,
Óvatosan léptet,
Jó nagy gondra késztet,
Minden lépés fontos,
Szintet kér és pontos,
Harcteret nem kérni,
Fal mellett kell lépni,
Jó sok erőt hagyván
Ónos eső napján…