Azt nem mondhatjuk, hogy egy köpésre van a Marstól a Tesla Roadster és utasa, de a minap a SpaceX közösségi oldala megerősítette, hogy október 8-án 0,05 csillagászati egységre közelítette meg az autó a Vörös Bolygót, ami azt jelenti, hogy 8 millió kilométeren belül van. A Földtől már ennél jóval távolabb került a Tesla, nagyjából 57 millió kilométernyire.

A Where is Roadster? honlapon nyomon lehet követni, hogy hol is jár pontosan az autó, és innen azt is tudjuk, hogy a Roadster jelenleg 206 millió kilométerre van a Naptól és 25 450 km/órával közelít felé.

 

A kocsi, amit az űrbe küldtek, egy Tesla Roadster, még az első generációs (2008-2012 között készült), nem az, amelynek érkezését 2017 novemberében jelentette be Musk. A kocsi a Lotus Elise alapjaira épül, de elektromos hajtást kapott a benzines helyett. A 248 lóerős alapmodell 4 másodperc alatt gyorsul 100-ra és – elektronikus korlátozás mellett – 201 km/órás csúcssebességre képes. Készült azonban egy erősebb 288 lóerős variáns is, az már 3,8 másodperc alatt gyorsul százra. A hivatalos adatok szerint a teljesen feltöltött akkumulátorokkal 400 kilométert lehet autózni az 1,3 tonnás kétülésessel. Otthoni hálózatról mindössze 3,5 óra alatt tölthetők fel az autó lemerült telepei. 

Tesla Roadster

Az elektromos autóba „utast” is ültettek, egy űrruhába öltöztetett bábut, aki a Starman nevet kapta. Jobb kezével kormányoz, ballal pedig lazán könyököl, ahogy kell. A szkafander nem mellesleg a SpaceX vállalat első űrruhája, ami még lázas fejlesztés alatt áll. Terveik szerint ezt az asztronauták fogják viselni, akik először szállnak fel a Dragon kapszulában, de az első, legénységgel történő út még odébb van. A Starman név pedig egy David Bowie-számra utal, ahogy sok minden más is.

És, hogy mi szól az autó magnójából végtelenítve?

Persze az űr vákuumában hiába üvölt a hangszórókból a Space Oddity, ezért marad a Youtube-verzió.