Külföldön 1988-tól volt gyártásban a Suzuki Swift, Esztergomban 1992-től készült. Magyarország akkoriban legkelendőbb új autóját szakaszosan futtatta ki a gyár, a háromajtós gyártása már 2002-ben megszűnt, az öt- és a négyajtós Swift 2003-ban kopott ki a gyártásból. A 15 évig gyártott autótípuson 1996-ban és 2001-ben volt modellfrissítés, az elsőnél erősebb lett a karosszéria.

Négykerék-hajtású, viszkokuplungos Swift is kapható volt, amely Subaru Justy néven futott, az emblémacsere később a 4×4-es Ignisszel is megtörtént. A ritka változatok közé tartozik a háromsebességes automata kivitel, amely az egyliteres és az 1.3-as motorhoz volt párosítható. Az automata sokat ront a menetteljesítményeken és a fogyasztáson is, cserébe a legolcsóbb autó mindazoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak kuplungos autót vezetni.

Az alábbi hirdetésben szó nincs automatáról, az eladásra kínált darázs 1,3 literes, háromajtós és 68 lóerős. Lássuk, mit ír róla jelenlegi tulajdonosa.

Innen a hirdetés szövege

“Ha ránézel sírva fakadsz, ezzel pár éve mi is így vagyunk, hiszen ha rendbe raknád a külalakját másnap neki tolatna egy néni a parkolóban a wagonR-rel. DE és most jön a lényeg, ha úgy mész a kocsihoz hogy becsukod a szemed épp-épp csak résnyire van nyitva, hogy a parkolóban a szép fakó sárga színt beazonosítsd akkor nyertél, hiszen ha benne ülsz és jár a motor akkor tudatosodik benned, hogy egy igazi nasa tervezte Zambellymotors által megépített ŰRHAJÓBAN ÜLSZ! vatta új motor!

“Ha péntek esti raj akarsz lenni, vagy FWD-király egy pályanapon, ez a te autód” – A nap hirdetése 2

Bégetheted éjjel nappala lakótelepen, ez sose megy tönkre, kasztni nagyon foglalkozós de működik és még 3-4 évig tuti nem esik ki alólad, kipufog is szintén újszerű (gyulabá féle) váltója természetesen gti utazós hosszú ötödikkel, így tudsz menni 220-al is németeknél futóműve és konkrétan nincs rá más szó minthogy ŰR! Ha péntekesti raj akarsz lenni, vagy FWD király egy pályanapon ez a te autód, ezen a töredék áron mint ami bele lett locsolva. írhatnám ehhez is hogy bmwkiller. de felesleges hiszen még te bmw-s fejjel is tudod, esélyed sincs: D info telefonon. Ilyen mennyit megynáécccázon kérdésekkel ne fárasszuk egymást, mi nem bohócok vagyunk. Szentlászlóról a visegrádi vár 8 perc alatt megvan ha tehetséges vagy mint mi.

“Ha péntek esti raj akarsz lenni, vagy FWD-király egy pályanapon, ez a te autód” – A nap hirdetése 3

Milyen egy ilyen Swift használtan?  A Vezess szakértője megmondja: Durván egy éve feladták a leckét használtautó-gurunknak, Varga Tibornak: ingyen legyen, vagy kicsit olcsóbban jeligére átírással, kasztnimunkával, szervizeléssel együtt negyedmillió forintból kellett használt autót találni. Egy 100 000 forintos régi Swift lett a megoldás.