Korának egyik legfejlettebb autója volt a Tatra T87. Az aerodinamikus forma és a hátra szerelt magnéziumötvözetből készült 85 lóerős léghűtéses, 3 literes V8-as motor kombinációjának az eredménye, hogy az autó képes volt akár 160 km/órával is repeszteni, miközben akkoriban kiemelkedőnek számító fogyasztást produkált: mindössze 12 literrel is beérte 100 kilométeren.

Eladó a nácik egyik öngyilkos fegyvere 1
Eladó a nácik egyik öngyilkos fegyvere 2

Eladó a nácik egyik öngyilkos fegyvere

Eladó a nácik egyik öngyilkos fegyvere

Eladó a nácik egyik öngyilkos fegyvere 16
Eladó a nácik egyik öngyilkos fegyvere 17
Eladó a nácik egyik öngyilkos fegyvere 18
Eladó a nácik egyik öngyilkos fegyvere 19
Eladó a nácik egyik öngyilkos fegyvere 20
Eladó a nácik egyik öngyilkos fegyvere 21
Eladó a nácik egyik öngyilkos fegyvere 22
Eladó a nácik egyik öngyilkos fegyvere 23
Eladó a nácik egyik öngyilkos fegyvere 24
Eladó a nácik egyik öngyilkos fegyvere 25
Eladó a nácik egyik öngyilkos fegyvere 26
Eladó a nácik egyik öngyilkos fegyvere 27
Eladó a nácik egyik öngyilkos fegyvere 28
Fotó megosztása:

Csehszolvákia náci megszállása után a T87-es népszerűvé vált a németek körében. Sokan – köztük Adolf Hitler is – úgy gondolta, hogy ez lehet a jövő autója, ám a Wehrmacht mégis betiltotta a használatát a tisztek körében. Ennek oka a rengeteg halálos baleset volt: a tapasztalatlan sofőrök számos alkalommal elveszítették irányításukat, ugyanis az autóra jellemző volt az alulkormányzottság.

Eladó a nácik egyik öngyilkos fegyvere 29

A T87-es megalkotásában egy magyar mérnök, Járay Pál is részt vett, nagyrészt neki köszönhető a 0,36-os alaktényezőjű karosszéria formaterve, mely szemből szinte egy az egyben megegyezik a Volkswagen Bogárral – nem véletlenül. Emiatt a német autógyár 1965-ben egymillió német márkás kárpótlást fizetett a csehszlovák gyártónak, amiért lenyúlta az ötletet.

Eladó a nácik egyik öngyilkos fegyvere 30

1936 és 1950 között 3056 darab T87-es készült a kopřivnicei gyárban, melyek közül egy új gazdára találhat októberben, az RM Sotheby’s aukciósház októberi árverésén Indianában. Az 1948-ban gyártott példány napfénytetővel is rendelkezik, és megjárta Ausztráliát is, ahol egy gondos restaurátor kezei között elnyerte a képeken is látható formáját.

Eladó a nácik egyik öngyilkos fegyvere 31