A közlekedési mutatókat értékelve szomorú tendenciára figyeltek fel a fővárosi zsaruk az év kezdetén. Január eleje óta tíz halálos gázolásból hét esetben egyértelműen a gyalogos felelősségét lehetett megállapítani.

Jelenlegi közúti ellenőrzéseink nem titkolt célja, hogy gátat szabjunk a kedvezőtlen folyamatnak – ismertette Szécsi Tibor alezredes, a BRFK baleset-megelőzési és közlekedési osztályának vezetője.

Az előző időszakhoz képest az utóbbi hetekben kimagaslóan sok volt a gázolás, és bizony sok esetben nem a sofőrök hibája okozta a bajt. Elmondható, hogy néha körültekintés nélkül, mobiltelefont nyomkodva, akár a tilos jelzés ellenére is átmennek Budapest egyik legforgalmasabb belvárosi csomópontjának gyalogátkelőhelyén kora délután. Volt, aki csak a szabályosan áthajtó autó dudálására lépett vissza a járdára. Az akció célja nem a büntetés. A szabálytalankodókat a kollégák szinte minden esetben csak figyelmeztették, de a kirívó szabálysértéseknél eljárást indíthatnak. Az egyik nap kétóránként átlagosan negyvenszer kellett fellépnünk. A gyalogosok készülhetnek arra is, hogy a következő hetekben Budapest más forgalmas helyein is várható ilyen kontroll. Olyan csomópontokra esik majd a választás, ahol a baleset bekövetkezésének nagyobb a potenciális esélye, mert az intenzív autóforgalom a gyalogosok megnövekedett számával találkozik. A rendőrség az ellenőrzésekkel azt szeretné elérni, hogy a gyalogosok tudatosabban közlekedjenek, mobiltelefonjaikat pedig sokkal körültekintőbben használják.

 

A BRFK február végén felhívta a közlekedők figyelmét erre. Levetítettek olyan felvételeket az elmúlt néhány hónapból, melyekből kitűnik, egyértelműen a gyalogos hibája vezetett a tragédiához. Ennek ellenére ezután is történt halálos kimenetelű gázolás, amelynél a gyalogos szintén piroson ment át a zebrán.

Az egyiket február közepén rögzítette egy szemtanú a Kőbányai úton. Egy húszéves férfi körültekintés nélkül próbált meg átkelni a síneken. A balról nagy sebességgel érkező villamos vezetőjének esélye sem volt megállni. A figyelmetlen gyalogost, miután a jármű elsodorta, egy kamion is elütötte. A férfi a helyszínen meghalt.

Megrázó felvételeket készített egy térfigyelő kamera február elején a XIII. kerületben is. A kezében esernyőt tartó nő egy ideig a járdán várakozott, majd egyszer csak elindult, pedig a lámpa még piros volt, és menet közben telefonált. Egy autó elütötte, a gyalogos több métert repült, és azonnal az életét vesztette.

A statisztikai adatok szerint évente átlagosan 2500 embert ütnek el a hazai utakon, és 150-en bele is halnak sérüléseikbe. Az okok: legtöbbször a gyalogosok nem a kijelölt átkelőhelyeken vagy a tilos jelzés ellenére lépnek le az útra, de a telefonálásból, zenehallgatásból vagy az üzenetírásból adódó figyelmetlenség miatt is egyre több baleset történik.