Tucatnyi öreg autó kerül elő elhagyott garázsokból, épületekből, pajták mögül, és az internetnek hála mindet láthatjuk. A legtöbbnek érdekes története is van, ez a Fiat 124 viszont túlmutat az átlagon. Már-már azt is írhatnánk, hogy ez James Bond Fiatja, mert olyan kalandos életutat járt be.

Eredetileg 1968-ban vásárolták Szíriában, Damaszkusz városában, majd itt rótta az utakat tíz évig. Majd tulajdonosának lejárt a munkaszerződése, ezért a családdal, és a Fiattal együtt hazatért Skóciába. Pontosabban a Fiatban, hiszen a több, mint 3000 kilométeres utat ezzel az autóval tették meg. Az olasz technika pedig bírta a gyűrődést, és amikor véget ért a nagy túra, hosszú pihenés várt rá. 

1978-ban leparkolták egy pajtában, és azóta sem mozdult onnan. Talán teljesen el is feledkeztek róla, mert most a területet megvásárló új tulajdonos fedezte fel a romos épület alatt a Fiat 124-est. Jelenleg az Ebay oldalán árulják, 68 ezer kilométeres futással, és ezzel az egyedi sztorival. 

Hihetetlenül kalandos sorsú veterán autót találtak egy skót garázsban 1Hihetetlenül kalandos sorsú veterán autót találtak egy skót garázsban 2Hihetetlenül kalandos sorsú veterán autót találtak egy skót garázsban 3

Zsiguli? Nem egészen, a Fiat 124 Berlina az olaszok “eredetije” aminek jogait megvették az oroszok. Ez a típus az “Ős Lada”, az Év Autója volt 1967-ben. A FIAT 1300/1500-as utódaként mutatták be, teljesen új műszaki megoldásokkal, 1197 cm³-es, 60 LE teljesítményű OHV benzinmotorral. 1967-ben mutatták be a típus kombi (Familiare) változatát. 

A Fiat 124 alapmodell gyártása a FIAT torinói üzemében 1974-ben állt le, egyidőben az új Fiat 131 “Mirafiori” modell megjelenésével. A 124 Spider műszaki megoldásain alapuló Pininfarina Spider 1985-ig gyártásban maradt.

Hihetetlenül kalandos sorsú veterán autót találtak egy skót garázsban 4Hihetetlenül kalandos sorsú veterán autót találtak egy skót garázsban 5Hihetetlenül kalandos sorsú veterán autót találtak egy skót garázsban 6