Emlékeztek még a Szabadság-hídnál Dunába hajított rollerre? Nagyon úgy néz ki, hogy a dolog nem egyszeri eset volt. A fővárosban rendszeresen megrongálják a Lime rollereit.

Május elején álltak szolgálatba Budapesten a bérelhető rollerek, állítólag 200 darab, amelyből úgy tűnik, már jó néhány példány a kukában végezte, vagy a szervizben várja a transzplantációt.

View this post on Instagram

Ízletes háromszögek Hozzávalók 1 csomag réteslap 3 szelet prágai sonka 100 g zöldbab 1 gerezd fokhagyma 80 g camembert vagy brie sajt olíva olaj Elkészítés: A zöldbabot apróra daraboljuk, és a szintén aprított sonkával, és fokhagymával kevés olíva olajon megpirítjuk. Nem kell megvárni, amíg puha lesz a bab, mert sütés közben tovább puhul majd. Ezután egy réteslapot hosszában elvágunk, és ezt még félbehajtjuk úgy, hogy egy keskeny csíkot kapjunk. Erre kupacolunk kevés tölteléket, és egy darab sajtot, és háromszög alakban hajtogatjuk, amíg el nem fogy a tészta. Én extra sajtosan szeretem, így még hajtogatás közben csempésztem bele sajtot. Figyeljünk, ne tornyozzuk fel azért nagyon, mert kiszakad a tészta. A kész háromszögeket egy ecsettel beolajozzuk, és sütőpapírra tesszük. Én kevés tárkonnyal szórtam meg a tetejét, imádom az illatát, amikor párolog a sütőből. 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréses alsó-felső sütés funkción ropogósra sütjük őket. Kb 15 perc alatt készen is van. Ugye hogy gyors volt?

A post shared by Öld a limeot (@limetemeto) on

Mennyibe kerül?

Egy feloldás 250 forint és onnantól minden egyes perc 50 forinttal terheli meg az egyenleget. Ugyan egy BKV-jeggyel messzebbre és gyorsabban el lehet jutni, de azért a roller csak mókásabb és arra megy, amerre akarjuk. Persze nem mindenki kedveli…

Napjaink egyik legérzékenyebb kérdésköre, hogy akkor most minek is számítanak pontosan az elektromos rollerek, gördeszkák és bringák? Milyen szabályozás vonatkozik rájuk, hol, mikor és mennyivel közlekedhetnek?

Az elektromos hajtású járgányok elterjedése olyan hirtelen történt, hogy a szabályozás ezt nem tudta követni. Németország azért már kapcsolt, ott idén nyártól tilos a járdán rollerezni és ősztől Franciaországban is tiltják majd a járdán rollerezést. A németek kemény kézzel bánnak a villanyrolleresekkel, csak 14 éves kortól lehet ezeket használni, illetve a lassabb, és a gyorsabb, legfeljebb 20 kilométeres végsebességre képes elektromos rollerekkel is csak a kerékpárutakon, a kerékpársávokban és a közös használatú busz- és kerékpársávokban lehet közlekedni. Bukósisak viselése nem lesz kötelező, ugyanúgy, ahogy külön jogosítvány sem szükséges, de felelősségbiztosítást kell majd kötni az elektromos hajtású rollerekre.

Itthon egyelőre a szabályozás kimerül abban, hogy az V. kerületben, illetve a Várban tiltják ezeket a járgányokat. Itt főleg a gyalogutakat elárasztó, csoportokba verődve bóklászó városnéző Segway-ek verhették ki a helyieknél a biztosítékot, de a szabályozás értelmében szinte minden elektromos hajtású kerekes dolgot kitiltottak az V. kerületi járdákról.