Az 1947-ben alapított Toyota Engineering Society, az autógyártó önkéntes tevékenységekkel foglalkozó szervezete a közelmúltban kiírt egy projektet „Abszolút kezdők megtanulnak a semmiből mesterséges intelligenciát létrehozni” címmel. Jó néhányan jelentkeztek a programra, anélkül, hogy tudták volna, mivel foglalkozzanak. Rövid ötletelés után eldöntötték: építenek egy kosárlabdázó robotot, amely megtanul hibátlanul büntetőt dobni.

Hobbinak indult, Guinness-rekord lett belőle 1
Hobbinak indult, Guinness-rekord lett belőle 2

Hobbinak indult, Guinness-rekord lett belőle

Hobbinak indult, Guinness-rekord lett belőle 10
Hobbinak indult, Guinness-rekord lett belőle 11
Hobbinak indult, Guinness-rekord lett belőle 12
Hobbinak indult, Guinness-rekord lett belőle 13
Hobbinak indult, Guinness-rekord lett belőle 14
Hobbinak indult, Guinness-rekord lett belőle 15
Hobbinak indult, Guinness-rekord lett belőle 16
Fotó megosztása:

Eredetileg úgy volt, hogy a projekt egy évvel ezelőtt lezárul, azonban CUE (így nevezték el a robotot) akkora vihart kavart a cég más részlegeiben, valamint a japán kosárlabdaliga berkein belül, hogy folytatták a munkát – a Toyota támogatásával, de szigorúan munkaidőn kívül.

Most, egy évvel és két prototípussal később CUE (illetve most már CUE3) nem csak büntetőt tud dobni, hanem hárompontost is, speciális állvány helyett saját két lábán áll meg, és képes bal kezével átvenni a labdát – és ami a legfontosabb, saját magát kalibrálja (köszönjük, gépi tanulás!), így nem igényli, hogy alkotói két dobás között babráljanak vele.

Hobbinak indult, Guinness-rekord lett belőle 17

Ez utóbbi alapfeltétel volt ahhoz, hogy benevezhessenek egy Guinness rekordkísérletre. A frissen megfogalmazott „humanoid robot által dobott legtöbb büntető” kategóriában indultak, és az volt a cél, hogy legalább öt dobás sikerüljön.

Sikerült is, sőt: amikor már jóval túl járt az ezer hibátlan dobáson a robot, a szervezők úgy döntöttek, határt szabnak a kísérletnek, és akármi történik, 2020 dobásnál leállítják azt – azért 2020, mert akkor lesz Tokióban az olimpia. CUE3 alighanem tovább is bírta volna szusszal, mindenesetre 2020-nál, mintegy hat és fél órával a kezdés után pezsgőt bontottak a mérnökök, a Guinness felügyelőbiztosa pedig végre elmehetett pisilni.

Hobbinak indult, Guinness-rekord lett belőle 18

CUE3 ezzel bizonyított, a projektnek azonban nincs vége: jön CUE4, aki 2020 januárjában állítólag egy japán ligás all-star mérkőzésen fog pályára lépni, hús-vér kosárlabdázókkal együtt.

Ha videón is megnéznéd, hogy dob hárompontost CUE3, kattints ide!