2020-ra ígéri a Toyota az autonóm jármű prototípusok megjelenését, amit – a megfelelő jogi környezet megteremtése után – hamarosan követhet az önjáró gépkocsik sorozatgyártása. Az autók önálló közlekedéséhez szükséges technológia azonban máshol is szerepet kaphat.

Kihasználva a fejlett érzékelők, szabályozható villanymotorok és alkalmazkodni képes vezérlésben rejlő lehetőséget a Toyota két mérnöke a mesterséges intelligencia terén szerzett tapasztalatukat felhasználva különleges robotot szerkesztett. Emberszabású robotot, amely kosárlabdázik.
Labdát vezetni, cselezni vagy zsákolni nem képes, de elképesztő magabiztossággal dobja a büntetőket. A közelmúltban két hivatásos kosárlabdázóval mérte össze tudását, és a fekete pikkelyekkel borított testű szerkezet verhetetlennek bizonyult.

Így dob a Toyota kosárlabdázó robotja:

A Japánban igen népszerű manga képregény: a Slam Dunk által ihletett kosaras új oldaláról világíthatja meg a robotika olyan aspektusait, mint a gépi tanulás, a térbeli érzékelés, a háromdimenziós mozgás síkbeli leképezése, és így tovább. Az itt szerzett tapasztalatok révén a mérnökök pontosabb parkoló automatákat, precízebb akadályelkerülő kormányvezérlést, kisebb oldalgyorsulással járó kanyarvételi programozást készíthetnek a gépkocsik számára.