2016-ban Rácz Tamás írt átfogó cikket a Ferihegy környékén kialakult abszurd parkolási helyzetről. Fizetni senki sem szeret, főleg ha drágának találja az adott szolgáltatást, és ha van helyette kicsit prosztó, kicsit magyaros, de ingyenes megoldás.

Ezért maradnak a repülőre szálló emberek autói szanaszét a környéken, a reptéri kék busz vecsési megállója és az ott lévő Shell kút közötti kis aszfaltút mindig tömve van.

“Keresztben, hosszában, a sárban, mindenhogy. Egy Vectra sofőrjét a minap el is kaptam, amint épp lerakta kocsiját a fűre, pedig volt szabad hely az út szélén hosszában is – gyorsan meginterjúvoltam, nem féli-e az istent, vagy az előbb-utóbb felbukkanó köztereseket legalább. El is mondta készségesen, hogy a reptéren dolgozik, mindig itt szokott parkolni, és azért áll keresztben és a füvön, mert úgy több autó elfér. És hogy nem, eszébe se jutott eddig, hogy ez szabálytalan. Meg az sem, hogy 5 és 50 ezer forint közötti összegre büntethetik érte.” – írtuk két éve.

Hasonló probléma tartja lázban a lakókat évek óta pár méterrel arrébb, a kúthoz közeli lakótelepen, ahova akkoriban került ki a ““Mindkét irányból behajtani tilos” tábla…Kivéve lakók.

Akkor rácsodálkoztunk a jelenségre, és megkérdeztük az önkormányzatot, ahonnan nem érkezett válasz, a Nemzeti Közlekedési Hatóság viszont ezt írta: “A fényképen szereplő útszakasz lakó-pihenő övezet része, így a fentiek szerint már önmagában a „Lakó-pihenő övezet” jelzőtábla tartalmazza a szorosan nem az ott lakók közlekedési igényei kielégítéséhez szükséges közúti forgalomra vonatkozó behajtási tilalmat. Vélhetően ezt nem vették figyelembe azok a gépjárművezetők, akik – mint ahogy azt Ön írja – reptéri parkolónak használták ezt az útszakaszt. A „Mindkét irányból bejtani tilos” jelzőtábla „Kivéve lakók” kiegészítő táblával csak megerősíti a KRESZ 39. § (1) alapján fennálló tilalmat. 

A KRESZ nem tartalmazza tételesen az összes szükséges, a közutakon elhelyezhető kiegészítő jelzőtáblát. Ezek tartalmi elemeit külön útügyi műszaki előírás szabályozza. Az ebben foglaltak szerint: a kiegészítő jelzőtáblák funkciója a közlekedők számára többletinformáció adása, azaz az alaptábla hatályát kiterjeszti vagy szűkíti, jelentését értelmezi. Ennek megfelelően, mivel itt erről van szó, a „Kivéve lakók” kiegészítő tábla tartalom alapvetően forgalomtechnikai szempontból nem kifogásolható.”

Tehát a táblával nincs gond a törvény betűi szerint, de az már más kérdés, hogy milyen szankció jár annak, aki mégis ott meri hagyni autóját a területen. Beam3rz Facebook oldalára kikerült kép szerint fenyegető cetli, és kerékbilincs a jutalom. A feszültség tehát még mindig tart a lakók és az elrepülők között, pedig akad már rengeteg olcsó alternatíva, ahol főleg előre foglalva, vagy egyéb kompromisszum árán biztonságban otthagyhatjuk autónkat.

Bekeményítettek a vecsési lakótelepen: durva cetli és kerékbilincs járt a sokáig parkoló kocsinak 1

Fotó: Beam3rz Facebook oldal