Mindannyiunkban ott rejlik az autótervező. Óvodában bőszen rajzolgatunk kocsikat (már aki), iskolában fantasztikus járgányokat tervezünk (egyikre-másikra még felnőtt korunkban is szívesen visszaemlékezünk), aztán legtöbbünknél elsikkad az egész, hiszen lássuk be: hiába vannak ötleteink (ha vannak), a formatervezés komoly szakma, amihez tehetség és tudás kell, ha pedig boldogulni is szeretnénk, némi szerencse sem árt melléjük.

De mégis: tegyük fel, hogy megvan benned az érzék, a szorgalom és alázat (a tudás nélkülözhetetlen alapanyagai), és pont jókor van üresedés álmaid munkahelyén – hogyan biztosíthatod, hogy minden jól menjen, és a legjobb oldalad mutasd?

Ian Callum, a Jaguar Land Rover csoport formatervezési igazgatója szerint hét kulcsfontosságú szempont van, amelyek hiányában már az első rostán sem engedi tovább a jelentkezőket.

Tuti portfólió

Autót terveznél? Így fogj hozzá! 1

Hetente futnak be jelentkezések, szóval nem árt, ha az anyagod felhívja magára a figyelmet. A lényeg mégis a tartalom: lehessen látni belőle a gondolati folyamatot, hogy hogyan jutsz el az első vázlatoktól a végleges rajzig.

Tuti kísérőlevél

Autót terveznél? Így fogj hozzá! 2

Tervező akarsz lenni? Cuki. De miért pont nálunk? Ismered a márkát? Ismersz engem? Tudod, mivel nyűgözhetsz le? A levél legyen lényegre törő, de derüljön ki belőle, hogy tudod, hova és miért jelentkeztél.

Kreativitás és rajztudás

Autót terveznél? Így fogj hozzá! 3

Mit csinált a tervező? Ötletel és rajzol. Na de hogyan? Ez a lényeg: légy kreatív, legyél képes túllépni a sablonos kereteken (ezt nevezik laterális gondolkodásnak), és persze tudj kiválóan rajzolni. A rajz a dizájner nyelve.

Légy önmagad

Autót terveznél? Így fogj hozzá! 4

Háromrészes öltönyben érzed jól magad? Gyere úgy! Vagy inkább lázadó fazon vagy? Az sem baj, de legyél őszinte és következetes. Legyen személyiséged, és ne rejtsd el.

Légy érdekes, mutass érdeklődést

Autót terveznél? Így fogj hozzá! 5

Tanulj meg beszélni, tanulj meg hallgatni. Akarnom kell, hogy velem dolgozz, különben miért akarnám, hogy itt dolgozz? És mosolyogj, ha tudsz.

Légy csapatjátékos

Autót terveznél? Így fogj hozzá! 6

Kreatív vagy, személyiség vagy, ennyi nem elég? Nem. Az autók tervezése csapatmunka, ami olykor áldozatokkal jár. Nem érvényesülhet mindenkor mindenkinek az ötlete.

Légy kész fejlődni

Autót terveznél? Így fogj hozzá! 7

Megalkottad életed fő művét? Akkor a következő legyen még jobb! Törekedj mindig többre.

Az eredeti, angol nyelvű cikk teljes terjedelmében a LinkedIn oldalán olvasható.