Röviden – Mercedes-Benz C 300 (W206)
Mi ez? Középkategóriás, hátsó- vagy összkerékhajtású, szériában automatikus váltós Mercedes limuzin és kombi. A C-osztály ötödik, új fejlesztésű generációja 48 voltos kisegítő hibrid hajtásláncokkal. A hátsókerekes tesztautó a 258+20 lóerős C 300-ból egy igen jól felszerelt példány.
Mit tud? Komfortban, biztonságban és stílusban is erős szereplő a prémiumtermékek között.
Mibe kerül? 15 381 000 Ft a C 180 alapára a 170 lóerős, 1,5-ös négyhengeressel. Az 1999 köbcentis, 258 lóerős C 300 19 498 589 Ft-ról indul, a tesztautó listaára az extrákkal 25 642 849 forint.
Kinek jó? Sportosnak kinéző, valóban gyors, de lelke mélyén kényelmes utazóautó, akár négy embernek.

1 879 630 darab 190-es Mercedes, 1 626 383 W202-es limuzin és 243 871 S202-es T-Modell, összesen 2 214 503 darab 203-as és 2 417 117 204-es kódú Mercedes, majd a közvetlen elődből gyártott 1,62 millió példány után a C-osztály ötödik generációján a sor, hogy a középkategóriában is megadja a nagyobb Mercedesek értékeit.

Külső

Magyarországra a brémai üzemből érkezik az elődjénél 6,5 centivel hosszabb, 2,5 centivel nagyobb tengelytávú Mercedes C-osztály. Hossza 4751, szélessége 1820, magassága 1454 mm a modellváltás óta. A tengelytáv 2865 mm.

Itt kezdődhetne az aranyélet 1

Esztétikus autó, jó arányokkal, az optikailag a hátsó kerékre ültetett tömeggel szépen hangsúlyozott hátsókerék-hajtással, de nekem az előd progresszívebbnek hatott a maga 2014-es rajtjakor, nagyobb újdonságértéket hordozott. Az AMG Line kivitel jól áll a kocsinak, ahogy az Opalit fehér nevű fényezés is.

Az alaktényező 0,24, két századdal jobb az ezredfordulón bemutatott W203 0,26-os értékénél. Az aerodinamika fejlődésének az is része, hogy az áramvonalasság nem egy piacidegen alapverzió privilégiuma, az AMG-csomag nem sokat ront rajta, amivel oly sok Mercedest kérnek a megrendelők.

Belső tér

Alapáron 9,5 hüvelykes volna, extraként máris 11,9 hüvelyk az álló formátumú, de majdnem négyzetes érintőképernyő képátlója. A megjelenítés minősége nagyjából mindent és bármit lepipál, amit ma autóba építenek. A képernyő hat fokkal a vezető felé dől, kényelmesen használható.

Itt kezdődhetne az aranyélet 67

Elegáns, illatos, nagyvilági, de nagyon nehéz kiigazodni a belső téren. Képek: Hamvas Tamás

Elsőre nagyon idegen volt a C-osztály, nehéz kiigazodni rajta, könnyű elveszni a rengeteg menüpont, gomb, több irányból elérhető funkció között. Még az ülésállítás is érintőfelületes és a kormánykeréken annyi minden történik, hogy ez tényleg nem az az autó, amibe belehuppansz és majd az első pirosnál rájössz arra, ami nem volt meg rögtön.

Klasszikus órák helyett digitális műszeregység fogad. A 12,3” képátlójú kijelző rajza gyönyörű és a kormányon lévő gombokkal temérdek információ hívható le a menüben lépkedve. Időnként az irányjelzéssel együtt az ablaktörlőt is sikerült bekapcsolnom a közös bajuszkapcsolón. 

Tetszett az orrkamerával mutatott kép az autó előtti területről. Az ide vetített nyilakkal könnyebb megtalálni a helyes irányt és a lemeztetővel eltakart közlekedési lámpák váltását is sokkal könnyebb a kameraképen követni.

Itt kezdődhetne az aranyélet 68

Jól jön az orrkamera képe a 11,9″ képátlójú kijelzőn, innen jól látni a takarásban lévő közlekedési lámpákat

Elöl az ülésfűtés mellé a tesztautót összeállító szakember szellőztetést és multikontúrülést is rendelt. Utóbbi a kanyarokban felfúvódó, majd elernyedő légkamrákkal javít az oldaltartáson, a hátsó sort ülésfűtéssel tehetjük kényelmesebbé. Középkategóriás limuzintól a 455 literes csomagtér szokatlanul gyenge érték. A kombié 490-1510 literes, ami 30 literrel jobb az elődénél, cserébe a hátsó lábtér a hasonló méretű prémiumtermékekhez képest nagyvonalú. A modellváltással két centit nőtt a hely.

Technika

Modular Rear Architecture (MRA) a padlólemez neve, amelyre a C-osztály épül. Később lesz belőle konnektoros hibrid, de akkumulátoros villanyautó nem, mert azt a vonalat az új elektromos modulrendszerre épülő EQ-modellek lefedik majd különböző méretben.

Itt kezdődhetne az aranyélet 69

6,0 mp alatt gyorsul százra a C 300, végsebessége 250 km/óra. A szintén kétliteres 300 d-t az 550 Nm 5,7 mp alatt felrántja 100-ra

Elöl új a négylengőkaros futómű, a hátsó konstrukció is maradt többlengőkaros. A konnektoros hibridek a hátsó tengely nagyobb akkuterhelése miatt légrugósak lesznek, de csak hátul. Megmaradt felárért az adaptív lengéscsillapítás, de eltűnt az extralistáról a teljes légrugózás. A nagyon ritkán megrendelt légrugózásnál több haszna lehet a feláras összkerékkormányzásnak.

A hátsó kerekek maximum 2,5 fokos elfordulása nincs akkora, mint a kétféle négykerék-kormányzással rendelhető S-osztályban, mert itt nem az eleve jó fordulékonyságot akarták javítani a W206 konstruktőrei, hanem az agilitást növelni. 60 km/órás sebesség alatt az elsőkkel ellentétesen, 60 felett az elsőkkel párhuzamosan fordulnak el a hátsó kerekek.

A W201-es 190-essel számolva 39 éves hagyományt szakít meg a Mercedes azzal, hogy nincs már négynél több hengeres motorváltozat, pedig egykor öt- és hathengeres dízelek, 6 és 8 hengeres benzinesek nemesítették a C-osztályt. Akkor sem mindegy, mit tudhat egy típus, ha az autók zömét négyhengeres motorral adják el. Az Audi A4 és a G20-as 3-as BMW nem véletlenül érhető el továbbra is hathengeres motorokkal.

Itt kezdődhetne az aranyélet 71

Rövidebb, könnyebb, takarékosabb és kevésbé környezetszennyező a C-osztály azzal, hogy a V8-as és még a hathengeres motorokról is lemondott a márka. Pedig már a W201-es 190-esben is volt öthengeres dízel és a 190E 2.6-tal sorhatos benzines

Christian Früh urat, az autó főmérnökét megkérdeztem ennek okáról, és a fejlesztési vezető azt mondta, hogy akár V elrendezésű, akár sorhatos motort választanak, mintegy hat centivel hosszabbra kellett volna építeniük az összes C-osztályt a hathengeresek kedvéért.

Tehát a nagyobb méret és súly miatt az összes típusnak romlana a fogyasztása és a szén-dioxid-kibocsátása a csúcsmodellek kedvéért. Így viszont a V8-as AMG-k mennydörgésének is búcsút mondhatunk, ami még akkor is fáj, ha a szénné turbózott négyhengeresekből egy konnektoros hibrid hajtásláncban rengeteg lóerőt ki lehet préselni.

A most elérhető motorokat 48 voltos hibridrendszer támogatja, a villamos gép 15 kW/20 lóerős, de a forgatónyomatéka igazán combos, 200 Nm.

Itt kezdődhetne az aranyélet 72

Oldalanként 1,3 millió mikrotükrével osztja el a LED-fényt a digitális fényszóró. Akár figyelmeztető szövegeket is kiírhat később az aszfaltra a nagyfelbontású fényszóró

A benzines motorok közül a 170 lóerős C180 és a 204 lóerős C 200 négyhengerese 1496 köbcentis, a 258 lóerős C 300 motorja kétliteres. A dízelek 1993 köbcentisek, 200d, 220d és 300d néven 163, 200 és 265 lóerővel. A nyomaték 380, 440 vagy 550 Nm.

Motortéren tehát sok mindentől megfosztja a Mercedes a C-osztályt, de másutt ebből sokat vissza is ad azoknak, akiket a hengerek helyett a kütyük hoznak lázba. Egyenesen az S-osztályból származik az MBUX (Mercedes-Benz User Experience) vezérlőrendszer második generációja.

Érintőképernyőn, a kormány érintőgombjaival vagy idegen nyelveket beszélők hangvezérléssel is hathatnak rá, amely az LTE-modullal itt is egy szerverre továbbítja a beszédet, ahol egy elszigetelt autó számítási kapacitásának sokszorosával találhatja ki a szoftver, mit is akar az ember. Így nem kell parancsszavakat, félmondatokat betanulni ahhoz, hogy a hangvezérlés a kormány elengedése nélkül megoldja, amit szeretnénk. Elvileg elég bemondani a zenekar nevét, hogy Hey Mercedes, play a song of …, talán Kadlott Karcsit is azonosítja.

Itt kezdődhetne az aranyélet 73

Nincs kézi váltós a W206-ból és a vele egyszerre rajtoló, S206 kódjelű kombiból sem. Alapfelszerelés a 9 fokozatú automatikus váltó

A vészvillogótól jobbra található az ujjlenyomat-leolvasó, amivel be lehet jelentkezni az MBUX-rendszerbe, betöltve a személyes beállításokat és így lehet engedélyezni például a tankolások vagy a parkolás kifizetését is, ha a Mercedes Me-profilodba feltöltöd a kártyaadatokat. Ez itthon egyelőre nem működik.

Tetszene az Urban Guard a Mercedes Me alkalmazásból. Ez a funkció akkor segít, ha koccanást észlel. Ilyenkor a telefonra értesítést küld az autó, gyorsan kinyitja a tükröket és a tükörbe épített kamerákkal elkezdi rögzíteni az autó környezetét. Az ütközésről készült fotókat nemcsak a telefonon látni, de a belső képernyőn is visszanézhető az eset a beállítások/járművédelem menüpont alatt, ahol ez a szolgáltatás elérhető.

Itt kezdődhetne az aranyélet 74

17-19″ közötti a kerékméret. Új konstrukció az első négylengőkaros kerékfelfüggesztés

Mivel ezt menet közben a legtöbb országban tilos a telefon nyomkodásával megoldani, a vezető a Bosch, a Philips Hue vagy a Samsung okoseszközeit az autóból irányíthatja hangvezérléssel, például lehúzhatja a redőnyt vagy beindíthatja a fűtést. Az autó biztonsági rendszereit tűzfal védi, a vele összekapcsolt eszközök használata elvileg nem teszi védtelenné az autót az esetleg bekövetkező támadásokkal szemben. Az OTA (over the air) szoftverfrissítésnek köszönhetően a letöltésekért nem kell a márkaszervizeket felkeresni.

Vezetés

Emlékeim szerint a Lexus egy fejlesztőmérnöke mondta, hogy ha a limuzinok és a kombik nem adnak élvezetesebb vezethetőséget a temérdek SUV-nál, akkor a vásárlók maradéka is átáll aszfaltterepjáróra. Ezt a Mercedesnél is tudják, ezért a tesztelt C-osztály volánja mögött több öröm ért, mint mondjuk egy GLC-ben vagy EQC-ben.

Itt kezdődhetne az aranyélet 75

Nagy sebességnél is fesztelen autózást nyújt az erős motor, a rengeteg vezetőtámogató rendszer és az új futómű. A kerékhangot zajelnyelő hab csökkenti a gumikban

Lentről nézve a C-osztály az első valódi (hátsókerekes) Mercedes, ha lehetek ennyire nyers. Sosem fért a fejembe, miért éri be valaki egy CLA-val a C-osztály áráért. Mert itt a fordulékonyság és a rezzenéstelen úttartás mellett adott a nagy Mercedes szedánok közmondásos futási kultúrája, a zavartalan siklás és a külvilág bajának kirekesztése.

Bár nem sportos autó abban az értelemben, ahogy a G20-as 3-as, még inkább az Alfa Giulia az, de jó vele gyorsan menni. A jól hangolt üzemmódok között érezhetők a különbségek, a tesztelt Mercedes C-osztály fesztelenül száguldott.

Hajtáslánca és a futóműve is azt sugallja, hogy a 180-200 laza utazó. A C 300-nak valóban az, kilencedikben 130-nál 1650, 180-nál 2250 körüli a fordulatszám percenként.

Itt kezdődhetne az aranyélet 76

Szép rajzú a 12,3″ képátlójú óracsoport. Nagyon sokféle megjelenítést nyújt az üzemmódoktól függően

Mivel a tesztautó megkapta a digitális fényszórót, a LED-lámpa oldalanként 1,3 millió mikrotükrével tökéletesen alkalmazkodó, nagyfelbontású fényt bocsát ki. Nagyon meggyőző volt benne az éjjeli fényár és a fénykéve gyors, pontos, szép átmenetekkel működő módosítása.

Egyvalami rondít bele a fölényes suhanásba és kényelembe, a motorhang. Azért is szomorú a hathengeresek kimustrálása, mert ez a négyhengeres messze nem elég kifinomult. Nem zajos, de kellemetlen a hangja és foroghatna lágyabban. Amiben nagyszerű, az az alapjárati motorleállító automatika működése. A szíjhajtással szinte észrevétlenül lövi le és indítja újra a benzinest a 48 voltos kisegítő hibridrendszer villamos gépe, az önindító-generátor.

Kézi sebességváltó már nincs, a kilencfokozatú, Mercedes-színvonalon kapcsoló automata helyett nem is hiányzik. Bár van menüpont a menetstabilizálás kiiktatására, még a budaörsi bevásárlóközpont fehér betonján sem úszik el keresztbe az autó, mert a legsportosabb üzemmódot kiválasztva és a gázon állva is elveszi a gázt az elektronika egy ígéretes farmoccantás után. Ezt a QV alatt az Alfa Giulia is elrontja a deaktiválhatatlan ESP-vel, a 3-as BMW viszont tudja.

Itt kezdődhetne az aranyélet 77

Nagyon sok vezető segédrendszer működik a W206-ban. Van menüpont a menetstabilizálás kiiktatására, de fehér betonon sem áll keresztbe az autó, mert az elektronika elveszi a gázt egy ígéretes farmoccantás után

Pedig a motorban bőven lenne elég a huligán jóllakatására, mert a benzines 258 lóerejét még 20-szal feljebb srófolja a villamos gép. Ez alig kevesebb annál a 279 lóerőnél, amit a W126-os S-osztály csúcsmodelljében adott le az 5,6 literes, szabályozott katalizátoros szívó V8.

Költségek

Mint az erős benzines autók általában, a 300-as C-osztály is tág határok között tud fogyasztani. Erejéhez, biztonságához és kényelméhez képest mindenképp takarékos a motorja. Városban elfogyhat 13-14 liter, de az erős benzinessel a kocsinak nem ez a terepe, hanem a nyílt út. Autópályán és autóúton vegyesen 7,3 l/100 km jött ki a tankolás után, ami az autó kvalitásaihoz, súlyához és erejéhez mérten igen jó érték. Érdemes megvenni a növelt méretű üzemanyagtartályt, a 66 literes tankkal már jól lehet utazni.

Itt kezdődhetne az aranyélet 78

Majdnem 300 lóerejéhez képest a 48 voltos kisegítő hibridrendszerrel takarékosabbá tett C-osztály igazán kedvezően fogyasztott, 7-8 literrel simán eljár, nem is lassan

Enyhén mellbevágó már a C 180 alapmodell 15 381 000 forintos listaára is a 170 lóerős, 1,5-ös négyhengeressel. A tesztelt C 300 összkerékhajtás nélkül indul az 1999 köbcentis, 258 lóerős motorral 19 498 589 Ft-ról, a tesztautó listaára az extrákkal együtt 25 642 849 forint és 40 fillér. A magyarországi Európa-rekorder áfa ebből 5,4 millió Ft. Az extrák közé tartozik a panoráma tolótető 708 660, a térhatású Burmester-hangrendszer 403 860, a jobbik Urban Guard járművédelmi csomag 302 260 forintért.

A Mercedes-Benz C 300 és automata váltós vetélytársai – Listaár, forint
Alfa Giulia Veloce Q4 (280 LE, 4×4) 16 270 000
Audi A4 S Line 45 TFSI Quattro (265 LE, 4×4) 16 352 320
BMW 330i Sport Line (258 LE) 15 393 997
Volvo S60 B5 AWD (250 LE, 4×4) 16 450 000

Értékelés

Utasterének bonyolultságával és nem eléggé kulturált motorjával igényel lemondást, belátást az új C-osztály. A malőrökkel együtt csont nélkül odafér a középkategóriás prémiumtermékek dobogójára. Valamelyik dízelmotorral harmonikusabb autó lehet.

Mellette – Ellene
 
 • Nemes forma
 • Elegáns belső tér
 • Extraként Burmester-audiorendszer
 • Sokféle vezetőtámogató rendszer
 • Jó menetteljesítmények
 • Mérsékelt fogyasztás
 • Kitűnő automatikus váltó
 • Kifogástalan kényelem
 
 • Bonyolult menük és kezelőszervek
 • 455 literes csomagtartó
 • Nem eléggé kulturált motor
 • Alapáron kis tank
 • Magas ár
Hogy tetszik a hátul hajtó, W206-os Mercedes C 300?
átlag
7.67
szavazat
512
Hogy tetszik a hátul hajtó, W206-os Mercedes C 300?