Röviden – Mercedes-Benz S 500 4Matic
Mi ez? Hetedik generáció a Mercedes-Benz csúcsmodelljének számító S-osztályból. Bár S 500-nak hívják, az már sorhatos benzinest jelöl, nem V8-ast, 9 fokozatú automatával és összkerékhajtással adják.
Mit tud? Kiszolgálni az összes utasát és sofőrét is, szinte él és mozog, nincs hozzá foghatóan aktív autó, mindenben keresi az ember kegyeit.
Mibe kerül? 38,5 milliónál startol az S 350 d modell, a sorhatos S 500 minimum 42,5 millió, tesztautónkat pedig 58,3 millió forint értékben konfigurálták.
Kinek jó? Annak, akit az S-osztály eddig is megérintett, de a W223 most más márkáktól is elcsábíthat vevőket.

Egyből a tápláléklánc csúcsára érkezni fölényes dolog. A Mercedes-Benz S-osztály ezt valahogy mindig is jól csinálta. A Mercedesnél persze messziről is jól látható összeget öltek a generációk fejlesztésébe. Hetedikre sem aprózták el, egyenesen lenyűgöző az előadás, amivel az új modell szolgál. Mert az már az első közelítő lépéseknél egyértelművé válik, hogy az autó a kezünk alá akar dolgozni, üljünk akár hátra, vagy előre.

Nehéz elképzelni, hová lehet még fokozni a csúcskategóriát, mindig azt hisszük, hogy ennél már nincs feljebb, aztán megmutatják, hogy mégis. Minden szempontból kikezdhetetlen volt az előd, aztán terítékre került a W223-as, és az állunkat két kézzel tartva állunk előtte, mert szinte hihetetlen megoldásokkal készült a Mercedes. Többről nem is hittük volna, hogy egyszer eléri a sorozatgyártást, aztán tessék. Nem lettem volna a 7-es BMW és az Audi A8 főmérnökének a helyében, amikor megjelent az új S.

Tényleg tökéletes? – Mercedes-Benz S 500 4Matic 1

Korábban V8-ast, ma már "csak" 3,0 literes sorhatos benzinest takar az 500-as jelölés

Külső

Úgy döntöttek a Mercedesnél, hogy megőrzik az S-osztályt annyira klasszikusnak, amennyire csak lehet. Erre jó lehetőséget nyújtott az EQS megjelenése, ami a kategória modern jövőjeként szolgál, így már két szálon haladhat az S-osztály története, és a hagyományos modell lehet kellőképpen “analóg”. Ha ránézünk az S-osztályra, tökéletesen beazonosítható, megmaradt a klasszikus szedán forma, és ennél a modellnél még rendelhető álló csillag a klasszikus vonalú hűtőmaszk fölé. Ez az egyetlen modell a Mercedes kínálatában, amely ilyet kap. A legfrissebb dizájnirányzat szerint eltűntek a fényszórókból a nappali menetfény ívei, helyettük kisebb szolid osztások világítanak. A C-nek egy, az E-nek kettő, az S-nek pedig három van fényszórónként.

Tényleg tökéletes? – Mercedes-Benz S 500 4Matic 2

A három kis ledes egység jelzi messziről, hogy ez egy S-osztály

Tengelytávolsága 7,1, hossza 3,3, szélessége 5,5 centivel lett bővebb, ami nagyon jót tett az arányainak.  Ehhez hozzájárul az is, hogy a korábbinál optikailag jóval szélesebbre rajzolták a dizájnt. A tesztautó hosszított kivitel 3,2 méteres tengelytávval – ami csak 6 milliméterrel nagyobb a 7-es BMW hosszítottjánál, de 8-cal az Audi A8L-nél – és 5289 milliméteres hosszúsággal, ami pedig 5 centit ver a BMW-re, de kicsi több mint 1-gyel elmarad az A8-tól. A fektetett és vékony hátsó lámpákkal és széles elsőkkel az új S kiállása a korai modellek határozottságát idézi. Nem mintha kevésbé lenne komoly az előd, de az újat előbb nézzük magángépnek messziről, mint metál fényű Nohabnak.

Vannak jegyek, amiktől nem térnek el a Mercedesnél, ilyen például a hűtőmaszk formája, ami annyira erős jellemző a dizájnerek szerint, hogy hosszú távon közel változatlanul is megállja a helyét, amiben tökéletesen igazuk van. Hogy miért nem sikerült szolidabban elrejteni a vezetéstámogató rendszerek radarjait és érzékelőit? Arra hosszú keresés után sem találtam igazi magyarázatot, a hanyagul oda biggyesztett kamera egyszerűen nem méltó az autóhoz. Mert a dizájn kikezdhetetlen, a részletek tökéletesek és ízlésesek.

Tényleg tökéletes? – Mercedes-Benz S 500 4Matic 3

Alap külseje harmonikus, nem kell ide az AMG csomag sportossága

Tényleg tökéletes? – Mercedes-Benz S 500 4Matic 4

Ez az izgalmi állapota a kilincsnek, amikor megérkezel az autóhoz, indulás után visszahúzódnak

Kilincsei belesimulnak a karosszériába, ahogy közelítünk, kiugranak, attól a pillanattól kezdve tűnik úgy, hogy az S figyel minket és a kezünk alá dolgozik. Indulás után behúzódnak és gyönyörű letisztult felületet adnak az ajtó lemezével. Nem mondom, hogy nem maradt kint néha a sofőré, de hát minden rendszerbe kerülhet néha homokszem. Nem igaz?

Felnijei 19-20 colosak lehetnek, jelen esetben épp a kisebbik volt rajta, a nyári szett viszont 20 colos polírozott alumínium, amik ékszerként csillognak alatta. Ha nem lennének elég hangsúlyosak, akkor is oda fog nézni a szemlélő, mert kanyarodáskor a hátsó kerekek látványosan ki tudnak fordulni akár 10 fokban is. Ez nagyon furcsa látvány, de rettentő hasznos, így a több mint 5 méteres karosszéria légies könnyedséggel manőverezhető végig a legszűkebb helyeken is.

Belső

Élettérnek joggal lehetne nevezni az S-osztály hatalmas bendőjét. Nem is azért, mert épp csak konyha nincs a budapesti garzonlakás alapterületű limuzinban, hanem épp a beltér szolgáltatásai és kiszolgálása miatt. Már a kilincs kiemelkedésekor van egy olyan érzésünk, hogy az S-osztály életre kel, ahogy közelítünk hozzá. De ez még semmi ahhoz képest, ami bent fogja érni a szerencséseket. Az ingerek, az élmények, a behatások száma simán vetekszik egy vidámparkban töltött estével. 

Tényleg tökéletes? – Mercedes-Benz S 500 4Matic 5

Formai orgia önti el az egyszerű szemlélőt, aki benéz az utastérbe

Tényleg tökéletes? – Mercedes-Benz S 500 4Matic 6

A felső légrostély szép, de becsillan a szélvédőn a legtöbb esetben

Szokni kell az új elektromos kilincset, de ha ráéreztünk a kicsit késő nyitásra, akkor érthető lesz a folyamat. A súlyos ajtó mögött rengetegféle anyag, szín, árnyalat, forma és fény üdvözöl. Este teljesedik ki az élmény, amikor a csillárok gyönyörűen beterítik fénnyel az utasteret, a körben végigfutó ledes panel pedig a kedvenc színünkkel húz kontúrt a jó ízléssel kiválasztott bőrhuzatok fölé. A speciális fedélzeti parfüm halvány illata nem tolakodó, szinte bemászik a tudatalattinkba, csak kitölti a teret, tökéletesítve ezt a látványt.

Sok, rengeteg, szinte felfogni is nehéz azt a mennyiségű munkát, amit az S belsejével töltöttek. Fémkerettel választották el a fát a bőrtől, keretezték a kijelzőket és szintén alumínium a légbeömlők rostélya. Túlzásokba is sikerült esni, a fölső légbeömlő sor például komolyan megcsillan a szélvédőn, a középső 15 colos kijelző pedig brutálisan gyűjti az ujjlenyomatokat, rongy mindig volt bekészítve nálam. Vannak kevésbé méltó felületek is, mint a zongoralakk, teljesen indokolatlan a középkonzolt és az ülésállítókat erre helyezni. Egyszerűen ez már nem szívesen látott anyag. Legalábbis nagyon remélem, hogy nem csak én látom így.

Tényleg tökéletes? – Mercedes-Benz S 500 4Matic 7

Masszázs, szellőztetés, fűtés, aktív oldalpárnák és rezegtetők vannak az ülésekben, utóbbi a hifit egészíti ki mesterien

Tényleg tökéletes? – Mercedes-Benz S 500 4Matic 8

Az elnöki üléspozíció szinte fekvő helyzetet ad egészen gyorsan, az első ülés ilyenkor nem takarja ki a tükröt

Alapjaiban dolgoztak át megoldásokat, ami a jövőre nézve nem biztos, hogy jó ötlet volt. Az ülések állításához például mozdulatlan gombokat használtak, vagyis pont olyanok, mintha már beragadtak volna, csak nyomja az ember, mint süket a csengőt, de nem kattan, az ülés mégis mozog. Beszálláskor ránk idomul a kormány és az ülés, az A oszlopokban kitekerednek a Burmester hifi hangszórói, és a fényektől meg a kijelzőktől teljesen olyan, mintha életre kelt volna az autó.

És akkor elindul a kedvenc zenénk, aminek ütemeire bizsereg az ülés. Ez a 4D hangzás pedig valami olyan élmény a 30 tökéletes hangzású hangszóróval karöltve, amit egy igazán komoly koncert is csak nehezen ér utol. Én ilyet még nem éltem át, mintha bennem lenne a zene, ahogy ott terülök a tökéletesen belőtt ülésben. Ezt odatették, de kegyetlenül! Olyan menüje is van, amitől már-már szédülni kezd az ember, de az egész multimédia rendszer ilyen. Nagyon jól használható az MBUX, viszont külön cikkben lehetne róla írni, annyi mindent tud. Videóban viszont színesebb, úgyhogy erről hamarosan a Fedélzetmester következő részében érkezik a részletes bemutató!

Tényleg tökéletes? – Mercedes-Benz S 500 4Matic 10

Fizikai visszajelzést ad a kijelző nyomkodásra, az MBUX nagyon intuitív rendszer, könnyű és élvezet kezelni, a menük mélységére viszont fel kell készülni

Hátul két érintős kijelzőn kezelhető az autó összes funkciója, plusz egy kivehető tableten is babrálhatunk. A hátsó ülések végtelenül pihentetőek, masszíroznak, hűtenek-fűtenek, a puha Alcantara-huzatos nyakpárnákat pedig a saját kanapémon is szívesen látnám viszont. Gyorsan mozognak az ablakok rolói és szinte hangtalanul, az utastérben egyébként sincs zaj, ami a legpihentetőbb dolog a világon. Így a tökéletesen behűtött kristálypoharak csengése zavartalanul töltheti be a teret, mert a hátsó sornak saját hűtő is juthat.

Technika

Alapból jár a légrugós felfüggesztés minden új Mercedes S-osztályhoz, az S 350 dízelen kívül pedig mindegyikhez a bombabiztos 4Matic összkerékhajtás is. Miután még annyira friss a modell, hogy néhány extra nem kerülhetett bele az autóba, a varázsfutóművet (E-Active Body Control) még ki sem próbálhattuk, de most őszintén, elképzelni sem tudom, mivel tudhat az alapnál többet, ez is utolérhetetlen bárki számára jelenleg. A hatalmas karosszéria nagy szilárdságú acél- és alumíniumelemekből épül fel, futóműve elöl dupla lengőkaros, hátul pedig tökéletesen kivitelezett multilink.

Tényleg tökéletes? – Mercedes-Benz S 500 4Matic 11

Ez a külső modul a Digital Light vetítőgépe, piktogramokat, képeket, zebrát tud vetíteni, és képes akár csak a gyalogos felsőtestét kitakarni

Megérkezett a downsizing is az S motorkínálatába, az S 500 már nem V8-at jelent. Az új hathengeres motorcsalád 435 lóerős és 520 Nm nyomatékú háromliteres egységét takarja, amit egy darab turbóval és villanykompresszorral lélegeztetnek, valamint a váltó házában még egy 22 lóerős villanymotor is dolgozik. A villanyturbó gondoskodik az azonnali gázreakcióról, a villanymotor pedig a gyorsításokkor tud némi segítséget adni, így a nagy test kimondottan közvetlen hajtáslánccal szolgálja ki a sofőrt. Váltója kilencfokozatú automata, csak ezzel szerelik. Kézi váltóra itt nincs igény, nincs szükség.

Kormányzása elektromos és tud egy óriási trükköt is. A hátsó kerekek kormányzása igencsak látványos, a 10 fokos kitérés szemmel láthatóan rendellenes, de rettentő hasznos. Lehet kevesebb is, ha hóláncot kéne felrakni, akkor korlátozza a szöget, minden más esetben elképesztően könnyű a hosszú karosszéria manőverezése. Mintha egy számmal kisebb autó lenne.

Tényleg tökéletes? – Mercedes-Benz S 500 4Matic 12

Hátsó kerekei akár 10 fokban is fordulhatnak, lehetetlen manőverezhetőséget adva a modellnek

Vezetés

Minden helyzetben, amikor egy hagyományos autóval legalább egy igazítást belevinnénk, ott az S-sel biztosan ki fogunk tudni fordulni. Lehetetlenül szűken fordul, néha túlzottan is, rutinból parkolva simán rá is fordulhatunk a mellettünk lévő autóra. Elegánssá tették ezzel a legszűkebb helyről való kiparkolást is, nincs tolatgatás, meg igazítgatás, fölényes és elegáns távozás, itt csak van.

Sofőrként nem nagy kihívás egy ilyen limuzin terelgetése, és az az igazság, hogy én egy ilyen S volánja mögött is szívesebben ülnék, mint hátul. Tökéletes a kormány formázása, az üléspozíció, a kilátás – még arra is gondoltak, hogy elnöki hátsó ülésnél az összehajtogatott első ülés ne takarja ki a tükröt. Zsírosan nehezen, de gépszerűen közvetlenül fordul a volán, nehéz mihez hasonlítani, a súlyozását nagyon eltalálták.

Tényleg tökéletes? – Mercedes-Benz S 500 4Matic 13

435 lóerős teljesítménye kevésbé érződik vezetés közben, inkább vonul, mint hogy megmutatná, mennyire izmos

Várhatjuk a felbőgő motor hangját padlógázra, csak valami kis zümmögés jön be elölről. Szinte semmit nem hallani a technikából és ez jelen esetben elég jó pont. Magas fordulaton teljesít jól a motor és ezt érezni is rajta. Elsőre nem mondanánk többnek 350-nél a lovak számát, és őszintén szólva másodjára sem. Amikor 130-ról gyorsítunk egy szolidat és másodperceken belül vált 2-esre az első karakter, ott esik le, hogy ez az autó bivalyerős, csak azt akarták, hogy fogalmunk se legyen a sebességről odabent, nem kell, hogy minket érdekeljen. Egy kapszulában utazunk egy másik univerzumban, ez a világ csak az ablakokon futó képernyővédő.

Stabil és közvetlen, a nagy test irányíthatósága pontos, és ebben is van valami megragadó. Könnyen esik abba a csapdába az ember, hogy csak úgy menne bele a világba, pedig épp most jött vissza a másik végéről. Pihentet, mégis van benne élvezet. Ezt kell tudni összerakni valahogy, de nehéz, az S zavarba hoz minden pillanatban, ami lehet jó dolog is. A zselében úszásból a fékezés rántja ki a sofőrt, az elöl-hátul hűtött tárcsák mintha kevesek lennének hozzá, vagy csak annyira zsibbasztó a beltér, hogy a hagyományos lábmunka már komoly erőfeszítésnek tűnik. Mindenesetre ide kéne a nagyobb fék, ha engem kérdeznek.

Tényleg tökéletes? – Mercedes-Benz S 500 4Matic 14

Lehetne ezt ízlésesebben is

Kicsit kábító a 3D megjelenítésű kijelző a vezető előtt és valljuk be, elég idegesítő is. Kamerákkal figyeli a szemeinket és ahhoz képest állítja be a képet, ami valami zseniális trükk és működik is, csak az én szemem nem bírta sokáig. Viszont épp ezért folyamatosan figyeli, hogyan van beállítva a kormány és félóránként ránk szól, hogy toljuk magasabbra, mert nem lát. Csakhogy az már a vezetési pozíciót is elrontja, így a követeléseit én általában inkább csak leokéztam.

Egyelőre 2-es szintű önvezetésre képes a modell, vagyis úgy 30 másodpercenként ránk szól, hogy fogjuk a kormányt. Később frissíthetik majd felhő alapon 3-asra, és akkor már nem fogja kérni, most viszont még igen. A sávtartása viszont kikezdhetetlen, a távolságtartója szerintem túl óvatos, de majd amikor mindenkinek ilyen lesz, akkor pont passzolni fog a forgalom ritmusához autópályán. Fogyasztását nem illik nézni, de ha mégis érdekel, akkor tankolás szerint nálunk 10,2 litert evett félig városban, félig autópályán használva.

Tényleg tökéletes? – Mercedes-Benz S 500 4Matic 15

Szinte teljesen hangtalanul gördül be a legexkluzívabb hely elé is

Költségek

Megjelentek kompletten előkészített csomagok az S-osztály konfigurátorában, amikkel segítenek a vásárlóknak, akik a legnépszerűbb extrákat válogatnák össze. Az Advantage (2,5 millió), a Premium (4,9 millió) és a Premium Plus (5,9 millió) csomagok előre összeállított nagyon magas felszereltségek, de persze arra is van lehetőség, hogy egyénileg válogassunk bele néhány extrát. Ami persze könnyen eredményezheti azt, hogy csomagban olcsóbb lesz és még jár hozzá ez meg az, hiszen az MBUX rendszerért 1,5 milliót kérnek, ha kell még ülésszellőztetés vagy fűtés, esetleg tetszenek a rolók, vagy a masszírozás, máris elértük az első komplett csomag árát.

A fantasztikus 4D hangzású hifiért még így is le kell szurkolni 2,3 millió forintot, a hátsókerék-kormányzásért 572 000 forintot, ha pedig az E-Active Body Control varázsfutóművet is szeretnénk, akkor plusz 2,8 millióval kell számolni. A vetítőgépeket megszégyenítő 1,6 millió tükörből álló Digital Light fényszórók 830 000 forintos ára ezekhez képest már semmiség, és ezzel az autóipar legmesszebb, 650 méterre világító lámpája lehet az autóban. Ez fényfolyosót nyit este előttünk, nem világít, aztán egyszer majd képeket is fog vetíteni elénk az útra.

A Mercedes-Benz S 500 és vetélytársai – Listaár, forint
Mercedes-Benz S 500 4Matic (435 LE) 42 545 999
BMW 750i (530 LE) 41 004 000
Audi A8 60 TFSI quattro (460 LE) 38 142 980
Lexus LS500h AWD (359 LE) 33 500 000
Tényleg tökéletes? – Mercedes-Benz S 500 4Matic 16

11 centivel hosszabb a nyújtott tengelytávú kivitel, a teljes hossz 5,2 méter így

Értékelés

Nehéz megszólalni az S-osztály után. Olyan belőle kiszállni, mint amikor összezáródik a függöny az előadás végén. Pár másodperces feszült és döbbent csend, csak bámulod maga előtt a sötétet, aztán átadod magadat az élménynek és felállva tapsolsz. Olyan dolgok nyertek teret maguknak az S-ben, amiktől az értéke csak magasabb lett. Régen minden jobb volt? Ma ugyanolyan csúcs mechanikai téren, közben pedig a tartalom bővült a tech és kényelem faktorban. És az S mindben a plafonon is túlteljesít.

Mellette – Ellene
 
  • Kivitelezés
  • Belső helykínálat
  • Minőség
  • High-tech kütyük
  • Multimédia kezelhetősége
  • Vezetéstámogató rendszerek
  • Vezethetőség, manőverezhetőség
 
  • Nem érezni túlzottan az erejét
  • Kint maradt a kilincs
  • Túl sok zongoralakk az utastérben

Szavazás

Mennyire jön be az S-osztály behúzódó kilincse?
560 szavazat - átlag: 8.04 (10-ből)
Mennyire jön be az S-osztály behúzódó kilincse?